Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je zadovoljan radom ovog saziva Vlade Srpske u prvih 100 dana, jer je radila na sprovođenju sedam mjera koje su predviđene ekspozeom.

radovan viskovic.jpg

"Usvojili smo značajne sistemske zakone za privredu i naše građane. Usvojeni su Zakon o dječijoj zaštiti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, Zakon o fiskalnim kasama, Akcioni plan zapošljavanja i ostali značajni dokumenti", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je jedan od ciljeva Vlade Republike Srpske i saniranje duga u zdravstvenom sistemu koji je viši od milijardu KM.

"Vlada Republike Srpske sprovodi ono što je obećala građanima Republike Srpske i nikakvih lažnih obećanja nema. Donijeli smo danas i Akcioni plan za rješavanje pitanja u zdravstvenom sektoru, kojim su definisane neophodne mjere", dodao je Višković.

On je podsjetio da sedam mjera obuhvata poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti privrede, održiv zdravstveni sistem, efikasnu javnu upravu, obrazovanje i tržište rada koji su prilagođeni potrebama privrede, demografsku politiku, savremene tehnologije i inovacije, digitalnu ekonomiju, evropske integracije, te međunarodnu i regionalnu saradnju.

"Želimo da u narednih tri do četiri godine saniramo dug u zdravstvu. Imamo precizan plan šta i kako radimo. Sa saradnicima sam osmislio metodologiju rada i od 1. januara naredne godine ćemo najmanje 20 domova zdravlja staviti u sistem trezorskog poslovanja", rekao je Višković.

Za ovo je, naveo je Višković, potrebno sanirati finansijske obaveze domova zdravlja.

On je napomenuo da će od 10. do 15. aprila biti u Njujorku na godišnjoj konferenciji Međunarodnog monetarnog fonda.

"I oni su nam rekli da će nam pomoći ukoliko osmislimo Akcioni plan za rješavanje pitanja u zdravstvenom sektoru. O ovome sam razgovarao i sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom i zamolio ga da mi tamo što više sastanaka ugovori, jer želim da od ovoga imaju interes građani Republike Srpske", zaključio je Višković.

Premijer Republike Srpske izjavio je danas u Banjaluci da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar - Dan Republike, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, te da će slavlje biti veće, što je veći pritisak.

"Poručio bih sudijama Ustavnog suda BiH da se počnu baviti još nekim pitanjima, osim Dana Republike Srpske, jer mislim da im je to već peti put. Moram ih razočarati, mi ćemo slaviti 9. januar i naći načina da ispunimo i tu odluku Ustavnog suda BiH, kakva god da bude", rekao je Višković novinarima.

On kaže da sudije moraju odbaciti alelaciju ako žele da sude u skladu sa pravom.

"Moram ih razočarati, ali mi ćemo naći načina da slavimo 9. januar, bez obzira na sve", rekao je Višković i poručio da građani Srpske treba da se spreme za proslavu 9. januara naredne godine.

Ustavni sud BiH trebalo bi na današnjoj plenarnoj sjednici da razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske, koji je uputio dio bošnjačkih i hrvatskih članova starog saziva Vijeća naroda Republike Srpske.