Istoričar iz Beograda Dejan Ristić održao je u Muzeju Hercegovine predavanje na temu „Od Svetog Save do Svetog Pavla srpskog“, povodom obilježavanja 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

dejan ristic istoricar predavanje trebinje (1).jpg

Ristić je tokom predavanja iznio čitav niz zanimljivih činjenica o osam vijekova neprestane molitve ispoljene kroz monaštvo, sveštenstvo i vjerni narod SPC-a.

"Dijeleći sudbinu svog naroda, od 1219. godine, srpska crkva je u narednim decenijama i vijekovima snažila, ali i doživljavala periode progona, ukidanja i ponovnih obnavljanja", naveo je Ristić.

On je istakao da je u 2019. godini, kada će se mnogo govoriti o istoriji srpske crkve, imao potrebu da pokuša da osvjetli koje su to ličnosti bile na njenom čelu, počevši od Svetog Save do patrijarha Pavla, koliko je ukupno bilo poglavara, po čemu su značajni i koji su od njih posebno značajni.

"Za mene je posebno značajn Danilo drugi. Obradio 15 arhijereja među kojima su i Sava, Arsenije, Nikon, Joanikije II, Makarije, Jovan, Pajsije, Maksim, Arsenije III, Dimitrije, Varnava, Gavrilo, German i Pavle", rekao je Ristić.

Ovi arhiepiskopi su, svojim djelovanjem, dali poseban značaj kojim su obilježili istoriju srpske crkve, države, ali i nacionalne kulture, umjetnosti, nauke i prosvjete.

Govoreći o mogućoj publikaciji ovog predavanja, Ristić je rekao da postoji ideja, ali da ne može da obeća da će ona biti i sprovedena u djelo.

Ristić je istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasljeđem. 

dejan ristic istoricar predavanje trebinje (2).jpg