U trebinjski Stari grad svakodnevno nelegalno ulazi veliki broj vozila koja nemaju dozvolu nadležnog gradskog organa, ali to nije bio dovoljan razlog pripadnicima policije da takve vozače sankcionišu, pa su u martu napisali svega jednu kaznu od 40 KM.

stari-grad-automobili-trebinje-3.jpg

Od početka 2019. godine istim povodom policija je napisala ukupno sedam kazni, od kojih šest u januaru, dok po ovom izvještaju vozači u Trebinju tokom februara nisu nelegalno ulazili u Stari grad, što je potpuno nevjerovatno.

Više Trebinjaca uputilo je molbu portalu TrebinjeLive.info da provjeri koliko je vozača do sada kažnjeno zbog nelegalnog ulaska u Stari grad, ali su podaci više nego poražavajući.

"Vozila ulaze svakodnevno u Stari grad i svi ih vide osim naše policije. Parkiraju po novim pločnicima, oko Muzeja, na Trgu Travunija, sporednim ulicama", komentarišu Trebinjci.

Iako je prošle godine na ulazu u Stari grad postavljena kamera koja snima sva vozila koja uđu, ona je izgubila svrhu, jer nadležni iz grada policiji nisu dostavili nijedan izvještaj tokom 2019. godine.

"Tokom 2018. izvještaj je redovno dostavljan ali to nije slučaj u posljednja tri mjeseca", navode u Policijskoj upravi Trebinje.

Oni ističu da u toku obavljanja redovnih poslova i zadataka, policijski službenici redovno (skoro svakodnevno) obilaze Stari grad.

U nadležnom odjeljenju navode da će uskoro kameru iz Starog grada povezati direktno sa video nadzorom i policijskom stanicom u našem gradu, pa je vjeruju da će to povećati pažnju vozača da svojim vozilima više ne ulaze u Stari grad.

Za kontrolisanje parkiranja vozila u Starom gradu nadležna je policija, jer je na ulazu u Stari grad postavljen saobraćajni znak o zabrani ulaska.

Ulazak vozilom u Stari grad dozvoljen je samo stanarima ovog dijela Trebinja, i to isključivo onim koji imaju garažu ili adekvatno parking mjesto, te u posebnom terminu dostavljačima ugostiteljskih i drugih objekata, te dežurnim službama.

Tu dozvolu je, kako je ranije istaknuto, dobilo tek nekoliko stanovnika Starog grada.

Zanimljivo je da svoja vozila u Stari grad parkiraju i pojedinci koji bi svojim ponašanjem trebali da budu uzor svojim sugrađanima, ali svoja vozila ostavljaju na novim pločnicima.

Prijedlog Trebinjaca sa kojim smo razgovarali je i da se ulaz vozila u Stari grad u potpunosti zabrani, osim dežurnim službama.