U organizaciji Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu i Arhiva Jugoslavije, uz prisustvo velikog broja građana Pančeva, u galeriji Gradske biblioteke Pančeva, otvorena je izložba „Jovan Dučić u diplomatiji“.

izkizba o ducicu (3).jpg

Izložba obuhvata 150 izabranih fotografija i dokumenata iz Arhiva Jugoslavije, iz perioda rada velikog pjesnika kao diplomate, u osam evropskih i jednom afričkom gradu. Dučićevih 30 godina provedenih u diplomatiji postali su dio te istorije međunarodog političkog i diplomatskog života.

Brojni građani Pančeva, među kojima je bilo i Hercegovaca koji tamo žive, iskazali su svoje zadovoljstvo što imaju priliku i mogućnost da bolje upoznaju život i rad ovog istaknutog Trebinjca.

U programu otvaranja izložbe prisutnima su se obratili direktor biblioteke Dejan Bosnić, predsjednik Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu Žarko J. Ratković, autor izložbe Miladin Milošević i pjesnik Božidra Glogovac.

izkizba o ducicu (2).jpg

Svečanost je upotpunila muzičkim numerama na gitari mlada Sofija Sviderski.

Izložba u Pančevu je 23. postavka po redu širom Srbije i Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja Trebinjaca Žarko J. Ratković, u okviru predstojećeg Svjetskog dana knjige i autorskih prava, poklonio je u ime Udruženja, Gradskoj biblioteci Pančeva nekoliko knjiga: Jovan Dučić "Aneksija Bosne i Hercegovine i srpsko pitanje", Miladin Milošević "Diplomatski spisi Jovana Dučića" i dr Vladimir Ćorović "Luka Vukalović i Hercegovački ustanci 1852-1862" koje je u prethodnom periodu štampalo ovo udruženje.

izkizba o ducicu (1).jpg