U Muzeju Hercegovine održan je koncert klasične gitare Danijela Cerovića.

koncert (2).JPG

Trebinjskoj publici Cerović se prvi put predstavio sa solističkim koncertom, a prije nekoliko godina svirao je kao gost na jednom koncertu.

Cerović se večeras odlučio za program koji čini dio njegovog posljednjeg projekta, a to je barokna muzika Silvius Leopold Weissa.

Weiss je poznati barokni kompozitor i Bahov savremenik, koji je komponovao za lautu koja je preteča gitare.

"To je repertoar koji sam transkriptovo za klasičnu gitaru i koji sam izveo nekoliko puta u posljednjih mjesec dana, a izvešću ga i u narednom periodu kada mislim i da ga snimim. Ta muzika mene inspiriše i nadam se da su i gledaoci uživali jer je ta muzika neskrivene ljepote, sa baroknim ukrasima, fantastične harmonije i forme", rekao je Cerović.

Prema njegovim riječima, klasična muzika oplemjenjuje ljude, a dostupna je svima, samo je potrebno vrijeme da se ta muzika razumije.

Cerović često dolazi u Trebinje i ima dosta prijatelja među muzičarima, a ovdje se osjeća kao kod kuće jer je rođen u Nikšiću.

koncert (1).JPG

U jednočasovnom koncertu publika je uživala u kompozicijama Silvius Leopold Weissa i to "Tombeau sur la Mort de Comte d'Logy". Sonata No22 in F major “Le fameux Corsaire”: Allemande – Courante – Bourrée – Sarabande – Menuet – Presto, "Tombeau sur la Mort de M. CAJETAN Baron d'HARTIG" , "L’infidiele" Sonata No23, a minor: Entrée – Courante – Sarabande – Menuet – Musette – Paysanne.

Organizator koncerta je Muzička škola Trebinje u saradnji sa Muzejom Hercegovine.