Učenici Gimnazije "Jovan Dučić" izmamili su večeras gromoglasne aplauze za predstavu "Koferi", koju su premijerno izveli u Kulturnom centru u Trebinju.

predstava koferi (3).JPG

Predstavu, u kojoj igra 35 učenika, izveli  su članovi reosnovane dramske sekcije u ovoj školi, koju su ponovo pokrenuli profesor srpskog jezika i književnosti Jelena Mandrama, bibliotekar Dijana Llaović i pripravnik-glumac Igor Svrdlin.

Režiser Igor Svrdlin kaže da nije želio da pravi klasično ili savremeno djelo, već je imao želju da gimnazijalci ispričaju svoju priču.

"Svi su dobili temu ostati ili otići. Njihovi radovi u formi ispovijesti čine ovu predstavu uz male promjene dramatizacije, adaptacije prilagođavanja sceni", rekao je Svrdlin.

predstava koferi (1).JPG

On navodi da su učenici rasli iz probe u probu, dok su se neki, u emotivnom smislu, otvorili ranije ili kasnije, ali svi su na kraju pokazali volju da rade i da razumiju temu.

"Poenta predstave je da kroz upozorenje koje će prebaciti rampu kroz sve te ispovijesti pošalje poruka da se više obrati pažnja na starije i mlade kako bi u zemlji bilo više perspektive, nade, razumijevanja, sigurnosti", istakao je Svrdlin.

Prema njegovim riječima, koliko god to zvučalo pesimistično, poruka koju su htjeli da pošalju je optimistična.

predstava koferi (2).JPG

Korežiser i koordinator cijelog projekta profesor Jelena Mandrapa nije krila oduševljenje zbog pozitivnih reakcija publike nakon večerašnje premijere.

"Riječ je o aktuelnoj temi, ali poruka je jasna - ipak treba ostati u svojoj zemlji", navodi Mandrapa.

Ona je istakla da predstavu pripremaju od decembra i da je zadovoljna što su svi njeni akteri svoje zadatke shvatili veoma ozbiljno.

Učenika prvog razreda gimnazije Helene Brajić glumi duha djevojčice koja je poginula bježeći od strahota rata.

Ona je rekla da je tokom proba bilo dosta smijeha, šala, priče, ali i ozbiljnog rada.

"Željeli smo da pokažemo koliko je odlazak na takav način-smrt gori od bilo kojeg drugog odlaska, kao od odlaska od kuće", iskrena je Brajić.

Predstava je realizovana u okviru 5. susreta gimnazija Evrope, čije je domaćin Trebinje.

predstava koferi (10).JPG

predstava koferi (9).JPG

predstava koferi (8).JPG

predstava koferi (7).JPG

predstava koferi (6).JPG

predstava koferi (5).JPG

predstava koferi (4).JPG