Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević rekao je Srni da ga drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nije iznenadila, jer zna da Haški tribunal samo izvršava naređenja srpskih neprijatelja među kojima prednjače London i Vašington.

svjedok-istine-bozidar-vucurevic.jpg

Vučurević je istakao da bi Haški tribunal trebao da promijeni ime i da se zove „Sud za Srbe“ ili „Institucija koja izvršava kaznene naredbe Londona i Vašingtona“.

„Haški tribunal je smješten u Hagu u Holandiji, ali on ne treba da nosi takvo ime, jer on, zapravo ne sudi, već samo vodi sporove po scenariju srpskih neprijatelja koji i donose sramne presude istaknutim Srbima“, rekao je Vučurević.

On je naglasio da se prilikom svjedočenja Karadžiću u Hagu uvjerio da je Haški tribunal „prokleta kuća“, koja sudi samo Srbima.

Prema njegovim riječima, Srbi se ne mogu porediti sa Hrvatima i Bošnjacima, o čemu najbolje govori naređenje predsjednika Karadžića, koji je bio i vrhovni komandant, upućeno svim korpusima Vojske Republike Srpske i pojedinim predstavnicima lokalne vlasti.

„I danas posjedujem dokument u kome predsjednik Karadžić naređuje da se u vrijeme Bajrama i katoličkog Božića ne smije pucati ukoliko to nije neophodno za nužnu odbranu“, naveo je Vučurević.

On je podsjetio da su, za razliku od Srba, hrvatsko-muslimanske snage u dva navrata napale opštinu Nevesinje na Mitrovdan, znajući da je to u ovom mjestu poseban praznik.

„Posljedica jednog od njihovoh napada su 42 kovčega naših najhrabrijih sinova“, rekao je Vučurević.

Začuđujuće je, istakao je on, i da su iz Hrvatske protjerani svi Srbi, te počinjeni teški zločini, ali da Haški tribunal to nije prepoznao, već da je zločince oslobodio.

„Ni u Federaciji BiH danas nema Srba. Ali zato, u Republici Srpskoj danas žive i Srbi i Bošnjaci i Hrvati“, poručio je Vučurević.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Potvrđena je prvostepena presuda kojom je Karadžić proglašen krivim za "genocid na području Srebrenice 1995. godine", napade na civile tokom opsade Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

Žalbeno vijeće odbacilo je žalbu Tužilaštva i potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Karadžić oslobođen za navodni genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine.

Odbačen je i Karadžićev zahtjev za smanjenje kazne.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine i 30. jula prebačen u Haški tribunal.