Učenik trećeg razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Anja Dučić osvojila je drugo mjesto na konkursu za eksperimentalni rad iz fizike pod nazivom "Helmholcov rezonator" na 7. Međunarodnoj konferenciji o nastavi fizike u srednjim školama u Aleksincu.

Anja ducic.jpg

Među brojnim pristiglim radovima iz zemalja u okruženju, 11 radova je ušlo u najuži izbor.

Anja Dučić je prezadovoljna postignutim uspjehom i zahvalna je svom mentoru profesoru Maksimu Mičeti. 

"Posebno sam presrećna kad se uzme u obzir da su svi prezentovani radovi bili veoma kvalitetni i značajni za prikaz i razumijevanje fizičkih pojava. Fizička suština moga rada temelji se na pokretanju predmeta zvukom primjenom Helmholcove rezonancije", istakla je Dučić.

Prvo mjesto osvojio je Luka Krstić iz Beograda, a treće Viktorija Joveva iz Velesa (Makedonija).

Četvrto mjesto osvojio je učenik prvog razreda Gimnazije Radoš Radovanović čiji je mentor profesor Nenad Grković.

Na ovoj konferenciji predavači jednog od najtežih predmeta kako ga učenici često kvalifikuju, pokušavaju da pronađu način da nauku fizike približe uzrastu i da je đaci zavole.

Na konferenciji su bila predavanja po pozivu iz metodike nastave fizike, astronomije, prezentacije stručnih radova, srednjoškolskih i univerzitetskih udžbenika, problemima srednjoškolske nastave fizike, radionice, prezentacije odabranih učeničkih eksperimentalnih radova.

Ovo je veliki uspjeh za Gimnaziju jer su na ovom takmičenju na učestvovali đaci i profesori fizike iz Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Rumunije.

Organizator konferencije je opština Aleksinac i aleksinačka gimnazija sa partnerima.