U zgradi Predsjedništva BiH završen je sastanak lidera SNSD-a, HDZ BiH i SDA. Kako je rečeno nakon sastanka Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića danas nije bilo riječi o podjeli resora u Savjetu ministara BiH, ali je usaglašen tekst izjave o principima za formiranje vlasti na nivou BiH.

milorad dodik.jpg

Tekst sadrži 11 tačaka, od donošenja zakona do evropskih integracija.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je izjavio da je rečeno da se poštuje Ustav i zakon i da ne zna zašto je sada najvažnije pitanje MAP, zašto je to, kako je rekao pitanje života i smrti.

"Zar da nas neko natjera da promijenimo stav. Ako neko očekuje da ćemo mi promijeniti mišljenje zbog Savjeta ministara, ćao Savjet ministara", rekao je Dodik.

On je istaka da sada mjesto predsjedavajućeg pripada Srbinu i po tri ministarstva.

"Sjednica Predsjedništva BIH će biti onda kada sve dogovorimo a još nismo", rekao je Dodik i ponovio da se nadao da će ovaj proces biti završen do kraja marta.

Dragan Čović, lider HDZ BIH izajavio je nakon sastanka da su se večeras dogovorili o principima formiranja vlasti na nivou BiH i da bi sada bi trebali formirati Savjet ministara.

Kako je naveo, sada će sjesti i razgovarati o resorima, a sutra će biti objavljeno 11 tačaka oko kojih su se usaglasili, a tiču se izbornog zakona i integracijskih procesa.