Grad Trebinje u ovoj godini očekuje oko milion i po maraka manje prihoda u gradskom budžetu u odnosu na usvojeni budžet, zbog čega je gradonačelnik Mirko Ćurić sazvao direktore svih javnih ustanova i preduzeća da smanje troškove i prilagode se novonastaloj situaciji, saznaje TrebinjeLive.info.

gradska-administracija-trebinje-e1453212610766.jpg

Kako saznajemo, Ćurić je upoznao rukovodioce lokalnih ustanova i preduzeća da predviđene troškove smanje, a investiciona ulaganja prilagode trenutnoj situaciji.

Do smanjenja prihoda u budžetu, kako je objašnjeno, došlo jer Hidroelektrana "Dubrovnik" ne radi duže od dva mjeseca, dok se očekuje na mreži neće biti prije avgusta ili septembra, što direktno utiče na ukupnu proizvodnju Hidroelektrana na Trebišnjici, koje uplaćuju najviše sredstva u budžet.

To automatski znači da će naknada za potopljeno zemljište, čija visina zavisi od proizvodnih rezultata HET-a, biti znatno manja od planirane, zbog ćega će u budžetu biti oko milion i po KM manje novca od cifre koja je predviđena usvajanjem ovog plana prihoda i rashoda.

"Govori se i o cifri od dva miliona KM manje novca, ali je za sada sigurno da će ova situacija dovesti do manjih prihoda od oko jedan i po milion KM", navodi izvor portala TrebinjeLive.info.

Prema našim saznanjima, nadležni u gradu su već preduzeli mjere da smanje sve troškove.

Ipak, svi najavljeni projekti biće završeni i kapitalne investicije neće biti zaustavljene, kao ni predviđena izdvajanja za više od 30 socijalnih programa.

Budžet grada Trebinja za 2019. usvojen je u visini od 27.887.000 KM.