Brenton Tarant (28) iz Australije, jedan od počinilaca nezapamćenog masakra u džamijama na Novom Zelandu, bio je inspirisan ratnim dešavanjima u BiH.

brenton tarant.jpg

Napad je uživo prenosio preko “Fejsbuka”, a na snimku se čuje i kako sluša srpsku muziku.

On sluša srpsku krajišku pjesmu “Od Bihaća do Petrovca sela”, u kojoj se pominje ime Radovana Karadžića i čiji stihovi idu ovako: “Karadžiću, vodi Srbe svoje…”. Osim toga, napadač je slušao čitav niz stranih pjesama.

On je i uoči napada svoje namjere objavio na društvenim mrežama.

Dosta pažnje privukli su natpisi na njegovom oružju, na srpskom, ruskom, njemačkom i drugim jezicima koji se odnose na istorijske ličnosti koje su se borile protiv najezde Osmanskog carstva.

Američki sajt “Dejli bist” objavio je da je Tarant u manifestu na internetu prethodno pominjao “mim” koji se odnosi na “srpske napade na bosanske muslimane”.

Navodi se da je napadačev manifest na internet forumu “8čen”, bliskom ekstremnoj desnici, objavio puno “mimova”, slika sa dodatim tekstom koje se brzo šire među korisnicima društvenih mreža. On u jednom trenutku sebe opisuje kao “onog koji uklanja kebabe” (kebab removalist), što se po “Dejli bistu” odnosilo na “mim” sa sajta “4čen” o ratnim dešavanjima.

– Pravite mimove, postujte mimove i širite memove. Mimovi su uradili više za etnonacionalistički pokret nego bilo koji manifest – poručio je napadač koji je u međuvremenu identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant.

Srna prenosi da se na oružju nalazi i amblem zloglasne SS divizije “Princ Eugen”, čiji su pripadnici vršili zločine u Srbiji i BiH tokom Drugog svjetskog rata.

Među brojnim natpisima na više jezika i crtežima je i takozvana “Odal runa”, znak u obliku romba, koju su pripadnici ove divizije nosili na uniformi.

Terorista je nosio i amblem “Crno sunce”, koje je simbol okultnog značenja.

Osnova simbola je “sunčev krug” koji je oslikan na podu dvorane u dvorcu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koji je tokom Drugog svjetskog rata bio jedno od najznačajnijih mjesta za komandanta zloglasnih SS jedinica Hajnriha Himlera.

Više od 40 osoba je ubijeno a više od 20 teško ranjeno u masovnim pucnjavama na dvije džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu.

– Situacija je veoma ozbiljna i teška – rekao je policijski komesar novozelandske policije Majk Buš.

On je dodao da su četiri osobe u pritvoru.

– Riječ je o trojici muškaraca i jednoj ženi – rekao je Buš novinarima u Velingtonu, prenosi Rojters.

Pucnjave su se dogodile tokom molitve petkom, a u džamijama je bio veliki broj vjernika.

Australijski premijer Skot Morison protvrdio je da se radi o australijskom državljaninu, za koga je rekao da je ekstremista.