Čišćenje, spremanje jela, čuvanje hrane, sušenje i pranje veša, sve su to teme koje možda nisu toliko glamurozne kao što su modni trendovi, top frizure i kako da se našminkate besprekorno, ali i dalje su nezaobilazne jer su sastavni dio naše svakodnevice.

ciscenje.jpg

Nije da se žalimo, već samo tražimo načine kako da ove izazove sebi olakšamo i da trošimo na njih što manje vremena. 

Ovog puta smo napravili jednu pravu svaštaru, koja se odnosii na kuvanje, i i na čišćenje, i pranje - u nastavku saznajte koji su to neprevaziđeni trikovi koje svaka moderna domaćica treba da zna.

So za efikasno ribanje

Sigurno se i vi svakodnevno susrećete sa situacijom da nakon kuvanja ostanu tragovi na vašem šporetu i ringlama, koje uglavnom kasnije uklanjate ribanjem.

Ipak, postoji i jednostavniji način. Sve što treba da uradite jeste da na problematična mjesta pospete so, da sačekate da se šporet ohladi, i na kraju samo uklonite so sa površine, a zajedno sa njom otići će i svi tragovi vašeg kuvanja. 

Brzo oštrenje noževa

Ukoliko nemate namjensku oštrilicu za noževe, uzmite porcelanski tanjir, ili tanjirić od kafe, okrenite ga naopačke, a njegov izbočen rub vam može poslužiti za oštrenje noževa, i to bez bojazni da ćete oštetiti porcelan. 

Trik za ljuštenje šargarepe

Bilo da imate specijalne sprave ili to činite pomoću običnog noža, skoro smo sigurni da ljuštenje šargarepe ni vama nije među omiljenim poslovima kada je priprema za kuvanje u pitanju.

Iako će vam možda zvučati čudno, ali šargarepu možete bez problema da oljuštite, brže i lakše, pomoću žice sa posuđe, i to one glatke. Naravno, podrazumijeva se da ćete imati jednu posebnu, koja će vam služiti samo za ovu svrhu. 

Kako da vam bijeli luk traje duže

Bijeli luk je nezamjenljiv u pripremi brojnih jela. Ipak, glavice bijelog luka mogu brzo da propadnu i da se isuše vrlo brzo. Ali, evo jednog trika kako da to predupredite - stavite ih okrenute na dole, kao na fotografiji, u plastičnu posudu u kojoj se nalazi krupna morska so. Tako će beli luk zadržati svoju prirodnu vlažnost. 

bijeli luk i so.jpg

Lijek protiv parazita

Lovorov list u šećeru može vam pomoći u borbi protiv insekata, poput mrava i raznoraznih buba. Samo je važno da posuda u koju ste ih smjestili bude otvorena.