U 16 ministarstava Vlade Republike Srpske ukupno je 7.941 zaposlenih, dok je broj sistematizovanih radnih mjesta koja se mogu popuniti daleko veći.

vlada-rs.jpg

Do tog broja došli smo sabiranjem pojedinačnih podataka o broju zaposlenih koja su ministarstva dostavila u Narodnu skupštinu kao odgovor na poslaničko pitanje poslanice PDP Jelene Trivić.

U kontekstu priče o mogućim lažnim diplomama u Srpskoj, ona je od svih resora tražila spisak zaposlenih sa podacima o stručnoj spremi, ustanovi, mjestu i datumu sticanje diplome. Međutim, dobila je samo broj zaposlenih po određenim pozicijama i naznačenu stručnu spremu, bez mjesta sticanja diplome. Neki resori su u broj zaposlenih ubrojali i ministra, a neki ne.

Očekivano, najviše zaposlenih 6.976 ima MUP RS, kome je pravilnikom o sistematizaciji dozvoljeno da ima 7.243 radnika. Istovremeno, Ministarstvo prosvjete i kulture navelo je da ima 63 zaposlena, što znači da očigledno u taj broj nisu uračunati zaposleni u obrazovnim i kulturnim ustanovama u Srpskoj.

Od ministarstava, trocifren broj radnika imaju još resor finansija 175, te poljoprivreda i šumarstvo 113, a približilo im se Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite sa 95 izvršilaca.

Novoformirano Ministarstvo privrede i preduzetništva ima 33 zaposlena i još nema objavljen Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Pravilnik je u proceduri, na njega je Vlada RS dala saglasnost 27. februara.

Trenutno zaposleni u ministarstvu su službenici koji su preuzeti jednim dijelom iz nekadašnjeg ministarstva idustrije, energetike i rudarstva i ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i novoformirani kabinet ministra, ukupno 33 zaposlena – navodi se u odgovoru koga je potpisao ministar Vjekoslav Petričević iz NDP.

Takođe, dostavljeni su podaci o broju zaposlenih u pojedinim upravama i sekretarijatima RS. Tako Republički sekretarijat za raseljene osobe i migrante, koji je nastao iz nekadašnjeg ministarstva, broji 64 radnika, Republička uprava civlne zaštite 168, Geodetska uprava 127, a Inspektorat 414 zaposlenih.