Odluka o uklanjanju reklama sa fasada u prvoj zoni Trebinja još uvijek nije donesena, iako je krajem novembra prošle godine nadležno Odjeljenje za prostorno uređenje najavilo njeno donošenje početkom 2019. godine.

admiral reklame trebinje (2).jpg

Na ovaj način Trebinje će, po svakoj prilici, još jednu turističku sezonu dočekati sa reklamama na kamenim fasadama u centru grada i neće se ugledati na evropske gradove koji su ovaj "kičeraj" zabranili kako bi se istakla autentičnost arhitektonske cjeline.

Kako TrebinjeLive.info nezvanično saznaje, nakon najave o mogućem uklanjanju reklama koju je naš portal objavio krajem novembra prošle godine, nekoliko uticajnih vlasnika objekata iz prve zone grada se pobunilo stvarajući oko sebe "lobi grupu" koja nadležne treba da ubijedi da to nije dobro rješenje.

Ta "lobi grupa", između ostalog, smatra da donošenje ove odluke neće doprinijeti boljem pozicioniranju Trebinja kao turističkog mjesta, jer će se, kako smatraju, turisti zbuniti pa neće znati gdje se koji objekat nalazi, niti šta se u njemu prodaje, odnosno koje se usluge u njemu nude.

A da je ovo priča za malu djecu na koju su se nadležni, nažalost, već "primili", smatra struka sa kojom je TrebinjeLive.info razgovarao na ovu temu.

Oni tvrde da se u svakom značajnijem turističkom mjestu na objektima u prvoj zoni vlasnicima prodavnica, hotela, banaka i drugih privrednih subjekata ne dozvoljava da postave reklamu na fasadu, već da to mogu isključivo da urade na staklenim površinama izloga, prozora i vrata.

admiral reklame trebinje (1).jpg

Smatraju da "lobi grupi" ne treba dozvoliti da, kako to do sada radi, utiče na uređenje Trebinja, prvenstveno njegov uži centar koji ima veliki potencijal da se turistima predstavi kao posebna arhitektonska cjelina sa uređenim fasadama, balkonima, krovovima, ulicama, te objektima privrednih subjekata.

"Jednak izgled tendi treba pozdraviti, ali isto tako treba ukloniti reklame, a klima uređaje premjestiti sa dijelova fasade koji gledaju na Glavnu ulicu, odnosno druge ulice u prvoj zoni", navodi jedan od stručnjaka sa kojim smo razgovarali.

Iako su nadležni iz prostornog uređenja najavili da će odlukom o zabrani postavljanja reklama u prvoj zoni, osim Glavne ulice, biti obuhvaćene i ulice Jovana Dučića, Desanke Maksimović, Njegoševa, Cara Lazara i carice Milice, Beogradska (bivša Bilećka), Vuka Karadžića, 9. januara, te Stari grad, od njenog usvajanja i sprovođenja u djelo za sada nema ništa.

Građani Trebinja su za ovu najavu imali samo riječi hvale, navodeći da će se ovim činom napokon vidjeti sva ljepota arhitekture užeg centra grada, ali njihovo mišljenje, po tradiciji, nije ni uzeto u razmišljanje. Bar ne do trenutka dok je nekolicina lobista važnija od mišljenja većine Trebinjaca.