"Nevesinjska olimpijada" je jedno od najznačajnijih nematerijalnih dobara Republike Srpske i BiH, zbog čega će 2019. biti godina nominacije ove manifestacije na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa, rekla je večeras u Trebinju pomoćnih ministra prosvjete i kulture Srpske Tanja Đaković.

izlozba nevesinjska olimpijada trebinje (3).jpg

Đakovićeva, koja je večeras u Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorila izložbu „N

Đakovićeva, koja je u Muzeju Hercegovine otvorila izložbu "Nevesinjska olimpijada", istakla je da ova izložba omogućava da se što veći broj ljudi upozna o značaju njegovanja tradicionalnog nasljeđa, kroz koje su odgajane brojne generacije.

"Izložba `Nevesinjska olimpijada` nas upoznaje kako se na ovom području čuvaju tradicionalne sportske vještine", navela je Đakovićeva.

Ona je naglasila da o značaju "Nevesinjske olimpijade" govori i činjenica da se svake godine sve više takmičara različite starosne dobi prijavljuje za učešće u svim disciplinama.

"Ukoliko Unesko prihvati nominaciju, `Nevesinjska olimpijada` će biti treće nematerijalno dobro na toj listi iz Republike Srpske. To je izuzetno značajno jer i mnogo veće zemlje nemaju toliki broj proglašenih i uvrštenih nematerijalnih kulturnih dobara", rekla je Đakovićeva.

izlozba nevesinjska olimpijada trebinje (2).jpg

Autor izložbe viši kustos etnolog Muzeja Hercegovine Božana Đuzalović rekla je da izložbu čine panoi na kojima je predstavljen istorijat olimpijade, pripremljen na osnovu arhivske građe, novinskih tekstova i starih fotografija.

"Poseban kuriozitet je prvi plakat za konjičke trke iz 1891. godine koji se čuva u crkvenoj arhivi u Nevesinju. Osim panoa, na izložbi su prikazani trofeji i nagrade, koje su dodjeljivane u pojedinim disciplinama, kao i plaketa `zlatna turistička ruža` dodijeljena Nevesinjskoj olimpijadi za najbolju turističku manifestaciju 2009. godine", navela je Đuzalovićeva.

Značajan doprinos tokom pripreme ove izložbe dao je i novinar "Radio Nevesinja" Dragan Grahovac, koji je istakao da su prve konjičke trke na Bratačkom lugu održane davne 1886. godine, iako postoji usmeno predanje da tradicija konjskih trka na Bratačkom lugu postoji još od turskog vremena.

nevesinjska olimpijada izlozba trebinje.jpg

Nakon pauze za vrijeme Prvog svjetskog rata, manifestacija je ponovo oživljena - ovaj put pod okriljem tadašnjeg ministarstva poljoprivrede Kraljevine Jugoslavije, što je i zlatni period razvoja konjičkog sporta u Nevesinju.

"Nevesinjska olimpijada" je tradicionalna sportska manifestacija koja se održava na Bratačkom lugu kod Nevesinja od 19. vijeka.

Prvobitno su to bile konjičke trke koje su vremenom prerasle u manifestaciju na kojoj je organizovano takmičenje u bacanju kamena s ramena, penjanje na stub namazan lojem, trka u džaku, trka sa jajetom na kašici, potezanje konopca i klipa, skok uvis, skok udalj i skakanje na mješinu.

Na "Nevesinjskoj olimpijadi" učestvuju takmičari različite starosne dobi iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

izlozba nevesinjska olimpijada trebinje (1).jpg

Organizator olimpijade je opština Nevesinje i Vlada Republike Srpske. Kao manifestacija uvrštena je na preliminarnu listu nematerijalnog nasljeđa BiH, Republike Srpske.

Pripremanje izložbe pomogli su Turistička organizacija opštine Nevesinje, opština Nevesinje i Muzej Hercegovine Trebinje, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.