Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Strategijom razvoja energetike do 2035. godine predviđeno da u ovu oblast u Srpskoj bude investirano 11,5 milijardi KM, navodeći da su do sada uložene oko dvije milijarde KM.

petar-djokic.jpg

Đokić je, u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o izmjenama zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, istakao da je energetika najvažniji razvojni prioritet u Srpskoj, uz izgradnju saobraćajne infrastrukture, prije svega auto-puteva.

On je rekao da se ovim prijedlogom zakona za 100 megavata smanjuje planirani obim podsticaja proizvodnje električne energije iz vjetra.

Tokom skupštinske rasprave, poslanik SP-a Maksim Skoko rekao je da Klub poslanika ove partije podržava donošenje ovog prijedloga zakona jer energetika predstavlja zamajac privrednog razvoja Republike Srpske i mogućnost za otvaranje velikog broja radnih mjesta.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković rekao je da Republika Srpska nema dokument o upravljanju svojim prirodnim bogatstvima rijekama i šumama.

Stanivuković je rekao da mu nije jasno zašto je neko ranije donio zakone o podsticanju vjetroelektrana u Republici Srpskoj kada se ovim prijedlogom zakona to ograničava.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić smatra da dodjela koncesija za proizvodnju električne energije treba da bude transparentnija.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, kojim se ograničava rast naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.