Odbornici skupštinske većine grada Trebinja usvojili su planove rada i djelovanja za 14 javnih ustanova i preduzeća na području grada za 2019. godinu, dok su odbornici opozicije iznijeli niz primjedbi i sugestija.

skupstina trebinje.jpg

Glavna primjedba i opozicionih i pozicionih odbornika bila je da se ova vrsta izvještaja treba usvajati u decembru, a ne u martu mjesecu godine za koju se planovi odnose, jer ustanove na na ovaj način rade bez plana i programa duže od dva mjeseca.

Odbornik PDP-a Saša Borjan istakao je da je na osnovu izvještaja očigledno da javne ustanove služe za partijsko zapošljavanje, zbog čega su primjetna značajna povećanja izdvajanja za bruto plate.

On je kao primjere naveo javne ustanove "Ekologija i bezbjednost" i "Agrarni fond".

"U 2019. u odnosu na 2018. godinu, Ekologija i bezbjednost izdvojiće oko 104.000 više za bruto plate. Sada imaju 22 radnika i još nekoliko koji su angažovani na obavljanju povremenih poslova", rekao je Borjan.

On je naveo da je riječ o izmišljenim radnim mjestima za stranačke aktiviste, ali i da se u Ekologiji i bezbjednosti najviše osjetio pritisak na radnike koji nisu istog političkog mišljenja.

Govoreći o Agrarnom fondu, Borjan je istakao da je u tom fondu na početku njegovog osnivanja radilo 10, a sada više od 20 radnika, dok su izdvajanja za bruto plate za ovu, u odnosu na 2018. godinu, povećana za oko 70.000 KM.

Odbornik SDS-a Vidomir Begenišić rekao je da je plan programa javnih ustanova jasno stavio do znanja da ovogodišnji budžet ima socijalni, a ne razvojni karakter.

On je ukazao i na visinu vlastitih prihoda pojedinih ustanova i preduzeća, koji su do 30. septembra naplaćeni u visini manjoj od planiranih.

"Centar za informisanje i obrazovanje ima prihode od 87.000 KM, a preduzeće 'Radnik' 90.000. A na tržitu, sad ili ikad, ima posla u građevinskom sektoru", naveo je Begenišić.

Begenišić je kazao da većina ustanova opstaje zahvaljujući gradskom budžetu, ali da su rijetke ustanove koje su aplicirale ka IPA fondovima.

Odbornik Zoran Anđušić rekao je da se teško može očekivati da ustanove u izvještajima za 2018. godinu iskažu da su ispunile svoje planove poslovanja, s obzirom na to da su za prvih devet mjeseci ostvarilie znatno manje prihode nego što se od njih očekivalo.

"Jedna ustanova je za cijelu 2018. planirala 370.000 KM, a do 30. septembra ostvarila je tek 174.000 KM", naveo je Anđušić.

Iz redova pozicionih odbornika navedeno je da većina ustanova rade na dobar način.

Odbornik Srđan Simović naveo je da se donose odluke sa ciljem da javne ustanove povećaju prihode, što će omogućiti i zapošljavanje novih radnika.

Odbornik SNSD-a Gordan Mišeljić pohvalio je rad Narodne biblioteke i Kulturnog centra, navodeći da je očigledno da njihova rukovodstva znaju svoj posao.

Odbornik Pokreta za Trebinje Miljan Vuković naveo je da je Kulturni centar ustanova koja je po osnovu IPA projekata učestvovala u projektu od oko 350.000 evra.

U diskusiju su se uključili odbornici Dobroslav Ćuk i Blagoje Šupić iz SNSD-a, Mijat Šarović iz Ujedinjene Srpske, Rajko Ćapin iz Socijalističke partije.

Direktor Ekologije i bezbjednosti Stevan Bekan odgovorio je Borjanu da niko razuman ne može da prati PDP, zbog čega ih članovi napuštaju, a ne zbog navodnih pritisaka.

Odbornici su usvojili plan rada i djelovanja Centra za socijalni rad, vrtića "Naša radost", Doma mladih, Centra za informisanje i obrazovanje, Kulturnog centra, Turističke organizacije, Doma zdravlja, Apoteke, Trebinjesporta, Muzeja Hercegovine, Narodne biblioteke, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Ekologije i bezbjednost i Radnika.