Kod jame Jagodnjače u Ržanom dolu pronađena je ručna bomba M-52, potvrđeno je portalu TrebinjeLive.info u Republičkoj upravi civilne zaštite.

bomba rzani do (2).jpg

Bombu su pronašli članovi udruženja "Ržani do-Veličani", prilikom redovnog čišćenja jednog od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu na području Hercegovine.

Kako navode, aktivnosti na čišćenju su sprovodili i ranije, ali bombu nisu uočili, pa vjeruju da je u blizi jame neko svjesno i namjerno ostavio.

Nakon što su pronašli bombu, obavijestili su nadležne, a na lice mjesta je izašao A tim Republičke uprave civilne zaštite.

Iz civilne zaštite još jednom apeluju na sve građane da ne odbacuju neeksplodirana ubojita sredstva, već da ih, ukoliko ih posjeduju, pozovu besplatan broj 121 ili obavijeste najbližu policijsku stanicu.

U jamu u Ržanom dolu ustaše su u junu 1941. godine zvjerski ubili i u Jagodnjaču bacili oko 200 mještana Popovog polja i Bobana.

U Trebinju su prije nekoliko dana iz rijeke Trebišnjice izvađene četiri bombe, ručni raketni bacač - zolja i tromblon, dok su tokom februara uklonjene bombe i municija u više sela u blizini Trebinja.