Brojne Trebinjke uživale su večeras slušajući jednu od najpopularnijih srpskih književnika današnjice Brankicu Damjanović, koja je u Kulturnom centru održala književno veče povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.

brankica damjanovic knjizevno vece  trebinje.JPG

U prijatnom  i opuštenom razgovoru sa trebinjskom publikom, Damjanovićeva je istakla da joj je posebno drago što ljudi znaju o čemu piše, ali i osjećaju i reaguju na njene knjige, dok o njoj, kao piscu, ne znaju ništa ili veoma malo.

"Tako mi je jedna žena nedavno napisala poruku – 'Brankice, ti si pisac novog doba i baš će mi biti drago da dođeš u Beograd'. A ja u Beogradu živim već 12 godina“, kaže Damjanovićeva, koja je i jedna od najcitiranijih pisaca današnjice na društvenim mrežama.

Do sada je napisala osam knjige. Svaki od tih naslova je posebna priča za sebe. Ipak, među publikom je poseban odjek ostavila knjiga „Rukopis mog brata“, koja je, kako kaže autor, svojevrsni recept za uspješan i srećan život.

A život Brankice Dmajanović nije bio nimalo lak. Prožet je tugom, borbom i bolom. Kao dijete ostala je bez majke, sa suprugom i dvoje djece našla se u izbjegličkoj koloni sa Kosova i Metohije.

Doselili su se u Pirot, gdje je Brankica radila kao dopisnik RTS-a, dok posljednjih 12 godina živi i stvara u glavnom gradu Srbije.

„U Pirotu je nastala knjiga '(M)učenje jezika', koju sam napisala za moje kolege sa RTS-a. Ima dvojako, dvosmisleno i simboličko značenje - mučenje, zato što mučimo jezik, ne govorimo onako kako bismo trebali, a s druge strane učenje, zato što bismo mogli nešto da naučimo iz primera, a ima ih na stotine“, rekla je Damjanović.

Druženje sa Brankicom Dmajanović priredila je Turistička organizacija grada Trebinja, u kojoj navode da im je drago što je ono izazvalo pažnju trebinjske publike koja je do posljednjeg mjesta ispunila bioskopsku salu Kulturnog centra.

Književno veće bilo je poklon damama Trebinja za 8. mart.

koncert osmi mart (1).jpg