Izgradnjom novog vatrogasnog doma u Trebinju, ovaj grad bi trebao da postane republički ili regionalni centar za obuku vatrogasaca, rekao je direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed.

medjed curic.jpg

Međed je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, istakao da je neophodno da u Hercegovini bude centar za obuku vatrogasaca, s obzirom na činjenicu da je ovo područje najizloženije požarima.

„Novi vatrogasni dom moraće biti dodatno opremljen kako bi se uspostavio rad ovog centra, u čemu će lokalna vlast imati podršku Republičke uprave civilne zaštite“, naveo je Međed.

On je istakao da posao vatrogasca danas ne podrazumijeva samo gašenje požara, već da pripadnici ove službe aktivno učestvuju i u prižanju pomoći prilikom saobraćajnih nezgoda, ali i tokom iznenadnih vremenskih neprilika, kakva je nedavno pogodila Trebinje.

Prema njegovim riječima, sa trebinjskim gradonačelnikom posjetiće i selo Sparužići, na entitetskoj granici, gdje srpske povratničke porodice ni nakon 25 godina od završetka rata ne mogu bezbjedno da se kreću zbog minskih polja.

„Mještani su poslali zahtjev i peticiju za hitno uklanjanje mina, koje se dijelom nalaze u Republici Srpskoj, a dijelom u Federaciji BiH. Sa načelnikom federalne opštine Ravno Andrijom Šimunovićem danas ću razgovarati o ovom problemu“, naveo je Međed.

vatrogasni dom trebinje.jpg

Međed je istakao da je očigledan problem sa minskim poljima, zbog kojih je do sada povrijeđeno više od 680 ljudi, a poginulo više od 365 ljudi.

Gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić zahvalio se Međedu na posjeti, istakavši da je sa Međedom razgovararano o posljedicama olujnog vjetra orkanske jačine koji je nedavno nanio višemilionsku štetu u ovom gradu.

Ćurić je rekao da će grad uložiti dodatna sredstva u opremanje vatrogasnog doma kako bi on postao republički ili regionalni centar za obuku vatrogasaca.

„Imamo izuzetno dobru saradnju sa Republičkom upravom civilne zaštite i nadam se da će tako biti i u narednom periodu“, istakao je Ćurić.

Međed je prethodno razgovarao sa pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, te je prisustvovao uklanjanju ubojitih sredstva iz rijeke Trebišnjice