Članovi udruženja žena "Vasila" sašili su, po prvi put za jedno kultuno-umjetničko društvo iz Trebinja, 12 hercegovačkih narodnih nošnji za članove Ansambla narodnih igara /ANI/ "Jovan Dučić", u kojim će se sutra veče premijerno predstaviti trebinjskoj publici.

vasila trebinje nosnje (1).JPG

Član Udruženja žena "Vasila" Sena Đurica presrećna je što će nošnje koje je napravilo njihovo Udruženje na svojim nastupima nositi članovi ANI "Jovan Dučić" i to ne samo u Republici Srpskoj, već i šire.

"Sašiveno je šest ženskih nošnji koje se sastoje od ćurdija, jeleka, pregače, pojasa, duge košulje, kape, čarapa, opanaka kao i šest muških koje se sastoje od čarape, gete, muške košulje, kape zavrate, šalvara, džamadana", kaže Đurica.

Načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević  rekao je da je udruženje "Vasila" značajno u očuvanju starih zanata, ali i da doprinose turističkoj promociji našeg grada.

Predsjednik ANI "Jovan Dučić" Nebojša Ratković je istakao da ove nošnje, koje su dobili zahvaljujući gradskoj upravi, znače mnogo za njihov ansambal, jer su u pitanju originalne hercegovačke nošnja koje su im bile neophodne za nastupe.

"Ovu nošnju će koristiti u zdravlju i veselju mnoge generacije, a sutra veče ćemo je premijerno prikazati publici sa najnovijom koreografijom 'Igre iz Hercegovine'. Naša saradnja sa Udruženjem 'Vasila' će se nastaviti jer ćemo ovdje šiti i ubuduće sve", istakao je Ratković.

vasila trebinje nosnje (2).JPG