Saša Borjan, kandidat PDP na nedavnim prijevremenim izborima za gradonačelnika Trebinja, u skladu s propisima je premješten s mjesta ljekara u Hitnoj pomoći na poziciju koordinatora Službe za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga.

alen seranic.jpg

To je suština odgovora ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alena Šeranića na pitanje poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS Ljubiše Krunića.

– U Trebinju je napravljen politički progon nad dr Sašom Borjan, koji je radio devet godina u Hitnoj pomoći, na način da je premješten na radno mjesto koordinator i šef je samo jednom radniku. Ovo je urađeno samo zato što je protivkandidat, kandidatu SNSD. Na njegovo mjesto je došao drugi ljekar. Da li ćete, gospodine ministre reagovati i preduzeti neke mjere, da zaštitite svog kolegu i time spriječite političke progone – pitao je Krunić.

Šeranić je obrazložio da je Borjan ugovorom o radu na neodređeno vrijeme iz 2014. i aneksom iz aprila 2017. godine raspoređen na radno mjesto doktor medicine u Službi za hitnu medicinsku pomoć i hitni sanitetski prevoz, u okviru Službe za medicinske poslove u Domu zdravlja Trebinje.

– Imajući u vidu potrebe procesa rada i organizacije rada u Službi za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga, poslodavac je shodno članu 7. stav 2. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva donio Rješenje 24. decembra 2018, kojim se Saša Borjan privremeno raspoređuje na radno mjesto koordinatora u toj službi – napisao je Šeranić u odgovoru.

Takođe, dodao je on, posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti zdravstva propisano je da se zaposleni u toku rada može rasporediti na svako radno mjesto u mjestu rada koje odgovara stepenu i vrsti njegove stručne spreme, znanju i sposobnostima, ako postoji potreba procesa rada i organizacije rada kod poslodavca.

– S obzirom na činjenicu da je zbog procesa rada i organizacije rada kod poslodavca postojala objektivna potreba za privremenim raspoređivanjem imenovanog radnika na radnom mjestu, koje prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Trebinje odgovara stepenu i vrsti stručne spreme, znanju i sposobnostima, ali u okviru druge organizacione jedinice, poslodavac je donio Rješenje o privremenom raspoređivanju radnika Saše Borjana na radno mjesto koordinator Službe za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga – odgovor je ministra.

Podsjećamo, premještaj Borjana desio se kada je on objavio kandidaturu za gradonačelnika Trebinja. Izbore je izgubio od Mirka Ćurića iz SNSD.