Djelatnosti proizvodnje, trgovine i snabdjevanja Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ treba da posluju po tržišnim principima, dok distributivni i prenosni sistem treba da ostanu u nadležnosti regulatora, istakao je u Trebinju direktor Sekretarijata energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač.

ers petrovic.jpg

Kopač je, nakon sastanka sa vršiocem dužnosti generalnog direktora ERS-a Lukom Petrovićem, rekao da će prilagođavanje ovog preduzeća komercijalnim principima, vjerovatno, prouzrokovati korekcije cijena električne energije.

„Međutim, Republika Srpska će imati prelazni rok za implementaciju ovih obaveza koje su nužnost, i koje će omogućiti efikasnije poslovanje Elektroprivrede Srpske, ali i nove investicione projekte“, rekao je Kopač.

Kopač je izrazio zadovoljstvo što je pokrenuta saradnja sa Sekretarijatom koji do sada nije imao direktnu komunikaciju sa ERS-om i njenim menadžmentom, te ponudio tehničku i stručnu pomoć prilikom sprovođenja reorganizacije i implementacije novih modela poslovanja.

Govoreći o nacrtu zakona o električnoj energiji, Kopač je rekao da je Sekretarijat uputio primjedbe koje se odnose na regulaciju cijena električne energije proizvodnih preduzeća.

„Toga unutar energetske zajednice nema nigdje osim u Ukrajini, gdje će određivanje cijene od strane regulatora uskoro biti ukinuto. Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj cijenu još uvijek određuje Regulatorna komisija za energetiku i to je najveći nedostatak postojećeg i novog nacrta zakona“, rekao je Kopač.

On je naveo da usvajanjem zakona na nivou Srpske neće u potpunosti biti zadovoljeni ciljevi Evropske unije, jer isti zakoni moraju da budu usvojeni i u FBiH BiH i na nivou zajedničkih institucija BiH.

Generalni direktor ERS-a Luka Petrović rekao je da je tokom sastanka poseban akcenat stavljen na zakon o električnoj energiji, koji je u skupštinskoj proceduri i na izmjene zakona o obnovljivim izvorima električne enrgije koji će se naći na dnevnom redu narede redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

„Pred nama je ispunjavanje obaveza Trećeg energetskog paketa koje će omogućiti da ERS posluje komercijalno, kao i ostala energetska preduzeća u regionu. U nacrtu novog zakona o električnoj energiji, definisali smo način razdvajanja snabdjevača i distributera električne energije i to je aktivnost koja slijedi u narednih nekoliko mjeseci“, naveo je Petrović.

Petrović je istakao da je ERS u drugoj od tri faze primjene reorganizacije, koja se odnosi na odvajanje distribucije od snabdjevača.

Na sastanku je razgovarano i o investicionim aktivnostima koje provodi Elektroprivreda Srpske, prvenstveno o mogućnostima izgradnje obnovljivih izvora električne energije.