U Palati UN u Ženevi danas je otvorena izložba pod nazivom "Jovan Dučić - srpski pisac i diplomata".

izlozba jovan ducic.jpg

Izložbu je otvorio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, naglasivši da je Jovan Dučić ostavio neizbrisiv trag u diplomatiji i kulturnom nasljeđu.

Dačić je rekao da je Dučić bio prvi diplomata sa zvanjem ambasadora u istoriji jugoslovenske diplomatije, a u bogatoj diplomatskoj karijeri, dugoj više od 30 godina, službovao u devet zemalja u 13 diplomatskih misija.

On je naveo da je Dučić u diplomatsku službu ušao kao već priznati pjesnik, sa diplomom švajcarskog fakulteta i znanjem više stranih jezika.

Dačić je istakao da je Dučić bio pravi profesionalac, dosljedno je zastupao stavove svoje države i borio se za njen što bolji status u svijetu.

- Pripadao je popularnoj generaciji pesnika diplomata, na koje smo i danas ponosni - i kao poklonici njihove literature i kao nastavljači sjajne diplomatske tradicije koju su i oni gradili -  naglasio je Dačić.

On napominje da su, uz Dučića, među književnim velikanima u redovima diplomatije bili i Miloš Crnjanski, Rastko Petrović, Milan Rakić, kao i nobelovac Ivo Andrić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Ova izložba nam pruža priliku da se bolje upoznamo o Jovanu Dučiću - diplomati i njegovoj manje poznatoj strani od literarnog nasleđa. Dučić je govorio - `Velika je nesreća kad čovek ne zna šta hoće, a prava katastrofa kad ne zna šta može!`. Pred nama je izložba sećanja na velikog srpskog i evropskog mislioca i diplomatu, koji je, srećom, dobro znao i šta hoće i šta može, na čemu mu, kao narod, dugujemo poštovanje i večno sećanje - rekao je Dačić.

Izložba obuhvata niz dokumenata i fotografija Dučića, koji se čuvaju u Arhivu Jugoslavije, Arhivu Srbije i Biblioteci "Jovana Dučića" u Trebinju, kao i originalna dokumenta sa njegovim potpisom iz Arhiva Kancelarije UN u Ženevi.

Ovom izložbom, koju su organizovali Stalna misija Srbije pri UN u Ženevi i Ambasada Srbije u Švajcarskoj, započelo je obilježavanje stogodišnjice osnivanja Društva naroda.

Srbiji je pripala čast da današnjom izložbom otvori ciklus manifestacija u Palati nacija pod nazivom "Sto godina multilateralizma u Ženevi".

Dučić je bio istaknuti srpski i jugoslovenski pisac, pjesnik i diplomata, a istoričari književnosti, kritičari i najšira publika smatraju ga jednim od najznačajnijih pjesnika - liričara srpskog modernizma.