Od početka 2019. godine pripadnici Državne granične službe /DGS/ jedinice u Trebinju vratili su sa državne granice više od 320 ilegalnih migranata, dok su Službi za poslove sa strancima predali šest lica, rekao je za TrebinjeLive.info inspektor za graničnu kontrolu i poslove nadzora državne granice Novica Ružić.

granicna policija bih.jpg

Ružić je istakao da je u januaru sa državne granice vraćeno 70 lica, dok ih je nadležnoj Službi za poslove sa strancima predato njih dvoje.

„Kako je u februaru počelo lijepo vrijeme, tako se broj ilegalnih migranata povećao. Tokom tog mjeseca sa državne granice vraćeno ih je oko 250, dok je u nadležnost Službe za poslove sa strancima predato četvoro Albanaca“, pojasnio je Ružić.

On je istakao da ilegalni migranti najčešće dolaze iz Libije, Sirije, Pakistana, Iraka i Alžira, koji pokušavaju da državnu granicu pređu u pograničnom području Trebinja, Bileće i Gacka.

Prema njegovim riječima, pripadnici DGS-a jedinice u Trebinju kontrolišu granično područje od oko 210 kilometara, zbog čega im nedostaje 30 odsto ljudstva, ali i oprema.

„Neophodno nam je dodatno ljudstvo i oprema, jer su postojeći kapaciteti iskorišćeni do maksimuma. Mi smo već godinu i po dana pod pritiskom ilegalnih migranata“, rekao je Ružić.

Ružić je istakao da je u posljednje vrijeme primjetno da su među migrantima najčešće muškarci od 18 do 35 godina, a da je sve manji broj žena, dok se porodice rijetko sreću.

„Tokom 2018., namjeru za azil pripadnicima DGS-a izrazilo je 195 lica, dok je tokom dva mjeseca 2019. godine tu namjeru izrazilo sedam lica“, naveo je Ružić.