Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je, nakon sastanka sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH, izjavio da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

milorad dodik.jpg

"Zahvaljujući naporima svih, usaglasili smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu. 

Dodik je rekao da će ta trasa biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje. 

On je dodao da će se sve to uklopiti u ono što se već radi u Republici Srpskoj. 

"Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde evra, sa nekoliko desetina tunela, mostova... Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu", naveo je Dodik. 

On je napomenuo da, osim najave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da je Turska spremna da finansira jedan tako veliki projekat, postoje ranije donesene odluke u Republici Srpskoj, FBiH i u parlamentu BiH kako bi izgledao auto-put. 

Prema njegovim riječima, to bi bila jedinstvena trasa koja će biti predložena turskoj strani, s tim što će gabariti tog objekta od Višegrada do Sarajeva biti u profilu brze ceste, a u FBiH je odluka na federalnim organima. 

"Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu autoputa, put od LJubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara. Tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo autoputeve", poručio je Dodik. 

On je podsjetio da Srbija već ima aranžaman sa Turskom i da u junu kreće sa izgradnjom trase od Rače prema Kuzminu, čime će Srbija početi da realizuje dio svoga aranžmana. 

"Mi pravimo prvi početni korak i idemo dalje. Republika Srpska preuzima obaveze za finansiranje, ukoliko to dijelom budu i krediti, i spremna je da na svom prostoru vodi poslove izgradnje tog auto-puta", napomenuo je Dodik. 

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj ranije je donesena odluka da već u ovoj godini počnu aktivnosti na izradnji trase brzog puta od Zvornika preko Milića prema Sokocu, što bi se spojilo u jednu mrežu za koju već postoji predstava kako će da izgleda.

Govoreći o finansijskoj konstrukciji za izgradnju, Dodik je napomenuo da se još ne zna da li će se BiH po ovom pitanju zadužiti. 

"Moramo da imamo plan trase da znamo o čemu pregovaramo. Kada postavimo trasu, znaćemo koliko to košta i najbolje bi bilo da dobijemo jedan dio granta, ali bi i drugi dio morao biti prihvatljiv za BiH. Ako bude kredit, taj aranžman bi morao biti povoljniji i od aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj", ocijenio je Dodik. 

Dodik je zahvalio ministrima što su doprinijeli kvalitetnom sastanku, koji je održan u Sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. 

On je danas sastanak održao sa resornim ministrima iz Srpske, Federacije BiH i Savjeta ministara u tehničkom mandatu radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.