U Trebinju i jutros duva vjetar brzine do 30 kilometara na sat, ali je noć, za razliku od prethodne, bila dosta mirnija, a nadležne službe i jutros su na terenu gdje otklanjaju posljedice nezapamćenog vjetra na području našeg grada.

ciscenje grada nakon nevremena (3).jpg

Gradonačelnik Mirko Ćurić pozvao je građane da ni dalje bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje domove, navodeći da su primili više stotina poziva građana za pomoć u saniranju štete.

"Ekipe su stalno na terenu, a građane koji mogu sami da saniraju štetu pozivamo da to urade, a da broj 121 pozivaju samo oni koji sami ne mogu da riješe problem. Formiraćemo komisiju koja će obići teren i svi koji su pretrpjeli štetu biće obeštećeni", istakao je Ćurić.

On je ranije istakao da je olujni vjetar orkanske jačine u Trebinju načinio štetu čija je vrijednost više miliona KM.

Prema njegovim riječima, najveća oštećenja pretpjeli su gradski park, zatvoreni bazen u izgradnji, srednjoškolski centar, te pojedini privatni objekti.

Iako se u gradskom parku može govoriti o minimalnoj materijalnoj šteti, obaranjem osam stabala nanesena je velika nematerijalna šteta, pa nadležni već razmišljaju o kupovini dugogodišnjih sadnica stabala koja bi koliko-toliko popunila očiglednu "rupu" u parku.

Na prostoru zatvorenog bazena u izgradnji još uvijek nije počelo uklanjanje krovne konstrukcije koju je vjetar odnio u rijeku Trebišnjicu, a prema prvim procjenama samo na ovom objektu pričinjena je šteta i do dva miliona KM.

Prilikom pada konstrukcije oštećeni su i noseći zidovi, na kojima je bila pričvršćena konstrukcija, te dijelovi fasade i pojedini otvori.

53078581_10216026041517873_4347404422867845120_n.jpg

Što se tiče srednjoškolskog centra, čiji je krov nedavno adaptiran, a koji je uslijed jakog vjetra na pojedinim mjestima popustio, biće saniran po hitnom postupku, kako ne bi trpio nastavni proces.

Štab za vanredne situacije je i dalje u pripravnosti, a na terenu je tokom jučetrašnjeg dana bilo angažovano više od 100 radnika "Komunalnog", civilne zaštite, Centra za gazdovanje kršom, civilne zaštite HET-a, vatrogasaca, radnika "Vodovoda", "Elektrohercegovine" i privatnih preduzeća.

U trebinjskoj vatrogasnoj jedinici kažu da je požar koji je izbio u petak poslijepodne u rejonu sela Bobovišta u Federaciji BiH pod kontrolom.

Jedina svijetla tačka jučerašnjeg olujnog vjetra jeste činjenica da na svu sreću nije bilo povrijeđenih lica.