U okviru 41. Međunarodnog sajma turizma održava se i Sajam vina-BeoWine, na kome je podrum "Aćimović" osvojio zlatnu medalju za žilavku i srebrnu za šardone, dok je podrum "Berak" osvojio srebro za žilavku.

zilavka berak.jpg

Direktor podruma "Berak"Aleksandar Berak rekao je da sa ovog sajma ide pun nove energije, saznanja i prijatelja.

"Ova nagrada za naš podrum znači puno i u turističkom i vinskom smislu, jer nam dolazi veliki broj grupa, a u sklopu vinarije razvijamo i seoski turizam. Dogodine se nadamo još boljim rezultatima", kazao je Berak.

Vlasnik Podruma "Vukoje 1982" Radovan Vukoje, koji je proglašen najboljomom vinarijom u jugoistočnoj Evropi, vinarije su najposjećenija turistička mjesta u Hercegovini i zajedno sa Turističkom organizacijom prave jednu pravu turističku priču.

"Mi nismo došli samo da predstavljamo Podrum 'Vukoje', već smo ovdje zajedno i imamo štand vinogradara i vinarija Republike Srpske i na taj način govorimo da je ova industrija jako ozbiljna u našoj zemlji. Imamo jaku podršku u Republici Srpskoj jer je njeno predstavništvo omogućilo da se ovdje pojavimo i na taj način brendiramo našu regiju", rekao je Vukoje.

Vinar Božo Sekulović smatra da su svi sajmovi bitni jer na njima ima dosta posjetilaca i učesnika, zbog čega su ovakvi događaji velika prilika za sve vinare iz Trebinja čije se vinarije nalaze na Vinskoj cesti.

"Nije bitno da li su to velike ili male vinarije, ali svako nađe nešto za sebe. Mnogi posjetioci sa sajmova prilikom dolaska u naš grad dolaze u vinarije i posjećuju nas", kaže Sekulović.

Ispred vinarije "Runjevac" Vederana Runjevac kaže da njihova vinarija njeguje stare autohtone sorte i njihovi vinogradi imaju oko 10.000 čokota vinove loze.

"Mi smo mala vinarija, ali radimo sa puno ljubavi, a to su prepoznali i posjetioci na sajmu tako da smo stekli nove klijente", istakla je Runjevac.

Na sajmu se predstavljaju i poznate vinarije iz Srbije, Francuske, Italije, a po prvi put svoje predstavnike imaju i vinarije iz Turske i Austrije.