Stanje na području trebinjskih mjesnih zajednica nije alarmantno i gradske službe mogu da odgovore na zahtjeve građana, rekao je zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić.

stab ya vanredne situacije.jpg

Ćurić, koji je i šef Štaba za vanredne situacije, istakao je da svaka dva minuta dobijaju po jednu novu prijavu o šteti koja je nastala uslijed jakih udara vjetra koji su dostizali i do 100 kilometara na čas, te da su do sada primili oko 500 prijava.

On je istakao da je su posebno oštećeni gradski park, koji je u poslijepodnevnim satima saniran, te objekat zatvorenog bazena u izgradnji, srednjoškolski centar, kao i privatni objekti na kojima je, najčešće, oštećen crijep ili dimnjak.

"Prve procjene govore da se šteta procjenjuje na više miliona KM", naveo je Ćurić.

Ćurić je pojasnio da je u Trebinju duvao olujni vjetar sa orkanskim udarima. P

"Prema Boforovoj skali, koja ima do 12 jedinica, u Trebinju je zabilježena jačina između 9 i 10. Kada vjetar duva tom brzinom - čupa drveće iz zemlje i nanosi velike štete na zgradama, što se i dešavalo kod nas“, naveo je Ćurić.

Prema Ćurićevim riječima, sopstvenim kapacitetima može se izaći u susret svim ljudima, zbog čega su u pripravnosti sve nadležne službe – civilna zaštita, vatrogasci, šumari, radnici Komunalnog, Elektrohercegovine i Vodovoda.

"Zamolio bih sve građane da imaju razumijevanja, da ne prijavljuju manje štete koje sami mogu da saniraju, jer će u narednim danima doći komisija koja će se baviti finansijskom nadoknadom, već da prijavljuju samo onu štetu koju nisu u mogućnosti da sami riješe“, naveo je Ćurić.

Komantir Policijske stanice Trebinje Veselin Milićević naveo je da će pripadnici ove službe u predstojećoj noći i danu pojačati prisustvo na ulicama grada, kako bi zaštiti građane i njihovu imovinu.

Operativni dio Štaba za vanredne situacije i dalje je u pripravnosti, a upozorenje građanima zbog mogućih udara vjetra na snazi je sutra do 12.00 sati, zbog čega im je data preporuka da bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje domove.

Bez snabdijevanja električnom energijom i dalje je manji dio trebinjske opštine, dok je vodosnabdijevanje uredno.

U Trebinju su jutros uslijed jakih udara vjetra oštećeni gradski park, zatvoreni bazen u izgradnji, srednjoškolski centar, te dalekovod na trasi „razvodno postrojenje“ – trafostanica „Trebinje jedan“.

Uslijed tog kvara, bez struje su bili ostali i opštine Bileća, Gacko i Berkovići, koje su u poslijepodnevnim satima, zahvaljujući naporu radnika Elektroprenosa BiH i Elektrohercegovine dobili uredno snabdijevanje strujom.

Opština Nevesinje je još uvijek bez električne energije.