Više lokala u Trebinju u posljednjih nekoliko dana raspisalo je oglase u kojima traže konobare i kuvare. Nedostatak radne snage u Trebinju je sve veći, a tek od aprila se očekuje talas napuštanja radnih mjesta, nakon što i zvanično počnu sa radom u susjednom Dubrovniku.

zaposleni-radnici.jpg

Iako se radi o sezonskom radu od šest ili osam mjeseci, Trebinjci sa kojima smo razgovarali kažu da su im ponuđeni uslovi mnogo bolji nego u Trebinju - plate su veće, imaju obezbjeđenu hranu i smještaj.

Dok jedni počinju da rade već početkom marta, oni drugi će radne obaveze preuzeti u aprilu. Ponuđeni su im ugovori do kraja oktobra.

"Već su me zvali. Tražili su mi da im pošaljem određena dokumenta kako bi mi izvadili radnu dozvolu. Počinjem da radim u 'Dubrovačkim vrtovima Sunca' u aprilu. Zadovoljan sam ponuđenim uslovima", kaže jedan naš sugrađanin.

U drugom dubrovačkom hotelu na Babinom kuku sezonci počinju početkom marta. Uslovi su, kažu nam, takođe, dobri.

"Plata se ne može porediti sa onom koju sam imao u Trebinju. Imam sedmično jedan slobodan dan, radni dan traje sedam sati. Vikendom mogu doći i do svojih", kaže nam ovaj Trebinjac.

Nije tajna da Trebinjca možete sresti u svakoj prodavnici u Dubrovniku. U pojedinim objektima skoro cijelu smjenu čine naši sugrađani.

Među većim trgovačkim lancima koji traže radnike je i čuveni "Tommy". Odlučili su se da radnike potraže direktno u Trebinju.

Tako rade i ostali poslodavci. Nije rijedak slučaj da vlasnici ćevabdžinica i prodavnica brze hrane iz Dubrovnika dolaze u Trebinje, redovno posjećuju određene objekte i nakon određenog perioda radnicima nude da pređu da rade kod njih na jadran.

Tako je u jednom hotelu u Trebinju jedan poslodavac iz Dubrovnika ponudio cijeloj smjeni da pređe da radi kod njega u susjedni grad.

Osim konobara i kuvara, sve je više i sobarica, molera, zidara, vodoinstalatera i električara.

Prema procjenama, ove godine u Dubrovniku će zvanično raditi od 1.300 do 1.500 naših sugrađana.

Do sada je u Dubrovniku izdato nešto više od 3.200 radnih dozvola za radnike iz BiH, Makedonije i Srbije.