U Trebinju je u proteklom periodu kod više od 400 osnovaca kontrolisana visina dijabetesa u krvi, ali kod nijednog od kontrolisanih nije dijagnostifikovano ovo oboljenje savremenog doba, rekla je Srni predsjednik Udruženja dijabetičara Nada Bijedić.

setnja-dijabetes.jpg

Bijedićeva je istakla da su kontrolisali šećer kod učenika u sve tri trebinjske osnovne škole, ali da su pismenu dozvolu za provjeru vrijednosti dijabetesa u krvi dobili od svega 400 roditelja, iako u školama u Trebinju ima više oko 2.500 učenika.

"Kontrola je vršena tokom četiri sedmice. Tokom prvih dana primjećena je povećana glukoza kod pojedinih učenika. Vrijednosti su dostizale i visinu šećera od osam milimola po litru. Međutim, nakon što smo zamolili roditelje da naredno veče, pred ponovljeno mjerenje, djeci ne davaju slatkiše - vrijednosti su bile zadovoljavajuće", pojasnila je Bijedićeva.

Ona je istakla da je primjetan veliki broj gojazne djece, ali i nezdrava ishrana, koju čini unošenje velike količine ugljenih hidrata.

"To nije zdravko. Djeca treba više da se bave sportom, trče, druže se. Sve utiče na ovu bolest. Danas, osim nezdrave ishrane, djeca mnogo koriste i mobilne teleFone, a to znači da sjede i da su neaktivni, što je veliki problem", navela je Bijedićeva.

Prema njenim riječima, i tokom ove godine biće organizovane akcije mjerenja visine dijabetesa u krvi kod osnovaca, ali i druge brojne aktivnosti.

Bijedićeva je izrazila zahvalnost gradskoj upravi i Domu zdravlja koji su svesrdno pomogli ovu akciju, ali i firmama "Medikom" iz Bijeljine i "Apomedikal" iz Sarajeva, koje su u više navrata donirale aparate za mjerenje nivoa šećera u krvi i dijagnostičke trakice.

Udruženje dijabetičara ima više od 2.200 članova.