Trudnoća je, kao što samo ime kaže, zaista drugo stanje. Drugačije se osjećamo, drugačije izgledamo, dodatno vodimo računa o svojoj ishrani, imamo hiljadu i jedno pitanje šta nam sve dolazak bebe u život donosi, i prije svega šta smijemo, a šta ne smijemo da radimo tokom trudnoće.

trudnica u avionu.jpg

Koja hrana je poželjna, a koju treba izbjegavati, koje aktivnosti su bezbjedne po bebu, da li su vježbe i fizička aktivnost dozvoljene, i ono što je tema našeg teksta - da li su putovanja, odnosno putovanja avionom dozvoljena i bezbjedna po bebu tokom trudnoće?

Prvo i osnovno, o svemu što namjeravate da preduzimate tokom svoje trudnoće, a da to odskače od svakodnevne rutine, najvažnije je da se konsultujete sa svojim ginekologom.

Postoje trudnoće koje su specifične, zahtjevaju određenu terapiju, a nekad i strogo mirovanje, pa u takvim situacijama svako putovanje, pa i ono avionom uglavnom nije opcija. 

U svim ostalim situacijama, evo informacija koje će vam koristiti. 

1. Ukoliko je sa vašom trudnoćom sve u savršenom redu, nema razloga da se tokom devet mjeseci suzdržavate od putovanja koja vam donose zadovoljstvo.

Ipak, da li postoji neki period tokom trudnoće koji je najpogodniji za putovanje? Da, i to je drugi trimestar.

Pretpostavljamo da i sami zaključujete zbog čega je to tako. Prva tri mjeseca su uvek rizičnija, jer podrazumijevaju prvo embrionalni razvoj, a potom prelaz od embriona ka fetusu, što je naročito osjetljiv period.

Takođe, treći trimestar je već vrijeme kada se približava porođaj. Tako da je drugi trimestar ta zlatna sredina.

2. Da li je konkretno putovanje avionom bezbjedno? Generalno, ne postoji značajnija razlika da li putujete autom, avionom, vozom.

Ono što je u svakom od ovih slučajeva važno jeste da se pridržavate preporučenih mjera bezbjednosti, kao što je korišćenje bezbjednosnih pojaseva i slično. 

3. Takođe, ukoliko se radi o dužim letovima, trudite se da onda kada nije preporučeno da sjedite i držite pojas, protegnete noge, kako bi vam proradila cirkulacija, i kako bi vam bilo udobnije. 

4. Ujedno treba da pomenemo i određene regulative koje aviokompanije propisuju u slučaju trudnoće, a koje treba da znate. Većina aviokompanija dozvoljava trudnicama da lete sve zaključno sa osmim mjesecom trudnoće, dok za deveti mjesec trudnoće uglavnom traže pismenu dozvolu od ljekara specijaliste. 

5. Ukoliko možete da birate, letite što većim avionima, a izbjegavajte one manje, u kojima se turbulencije jače osjećaju. 

6. I na kraju, ono što treba da radite prilikom svakog putovanja, pa tako i onog kada putujete avionom u drugu zemlju, to je da uplatite zdravstveno osiguranje, i da sa osiguravajućim kućama dobro provjerite šta to osiguranje sve obuhvata u slučaju određenih okolnosti tokom trudnoće.