U Palama je održana prva sjednica upravnog odbora udruženja "65. motorizovani puk glavnog štaba Vojske Republike Srpske", odakle je poslat poziv svim poštovaocima ove jedinice da ih podrže u daljem radu.

65 zastitni motorizovani puk.jpg

Prevashodni cilj je zaštita prava i pružanje svake vrste pomoći pripadnicima jedinica i porodicama pripadnika jedinice.

"Sada žemo ove ciljeve ostvarivati kroz udruženje, koje je registrovano u decembru 2018. godine", navodi se u saopštenju.

Kroz puk je prošlo više hiljada boraca, koji su tokom ratnih dana dobijali prekomandu u druge jedinice, pa se precizan broj poginulih iz ove jedinice ni danas ne zna.

Ovo je bila elitna jedinica, koja je učestvovala u gotovo svim najvažnijim operacijama VRS. Posebno se istakla u operacijama Cerska i Lukavac, u operacijama oko Skelana 1993, Sarajeva u maju 1993. (Igman), na Ajdinovićima i Kruševu 1993/1994, Sarajevu, Prači i Goraždu 1993, Bandjerki 1994, Nišićkoj visoravni 1994...

Za zasluge u slamanju ofanzive ARBiH na Treskavicu i Trnovo puk je pohvaljen od strane komande VRS.

Puk je tokom cijelog rata imao u svakom momentu oko 1.500 boraca, i to najčešće vojnika koji su odsluživali vojni rok - mladih regruta, pa je glavni zadatak bio i sačuvati njihove živote u veoma teškim uslovima.