U Sarajevu je završen sastanak Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA na kojem se razgovaralo o uspostavljanju vlasti na nivou BiH, saznaju "Nezavisne novine".

Izetbegovic, dodik, covic.jpg

Dragan Čović, lider HDZ-a nakon sastanka rekao je da je napravljen veliki korak ka formiranju vlasti.

"Napravljen je veliki korak s tim što su tri lidera sjela i razgovarala o konstituisanju vlasti, te da će biti još sastanaka na nivou lidera jer je tako manje ljudi. Vjerujem da će uskoro biti formirano Vijeće ministara. Mi sada razgovaramo kako bi formiranjem mandatara bilo dogovoreno i formiranje čitave vlasti", rekao je Čović.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao da je sastanak bio neformalnog karaktera i da ništa posebno nije dogovoreno.

"Sastanak je bio neformalnog karaktera, ništa posebno nije dogovoreno. Izetbegović još uvijek ostaje kdo svojih stavova, ja o tome neću govoriti, nek kaže on", rekao je Dodik, te dodao da SNSD sa svojim koalicionim partnerima iz RS ima dovoljno ruku i snage da ima predsjedavajućeg Savejeta ministara i da to nije upitno.

Dodik je spomenuo i da je preko 400 osoba zaposleno u zajedničkim institucijama nakon izbora i da se radi o uhljebljavanju kadrova iz prošle vlasti i da će i o tome biti govora na u narednim danima.

Bakir Izetbegović, lider SDA, nakon sastanka rekao je da sastanak zasada nema rezultat ali da dobra atmosfera pokazuje da bi moglo doći do dogovora oko Vijeća ministara.

"Govorili smo o prioritetima, odnosima i izgradnji zemlje, poziciji Hrvata, Bošnjaka i Srba u FBiH. Sastanak sa drugim strankama biće u drugoj polovini sedmice, a bh.blok se sam isključio", rekao je Izetbegović.

Dodao je da bi sastanak sa liderima trebao biti sljedeće sedmice.

Sastanak se održavao u Predsjedništvu BiH.

Podsjećamo, na nivou BiH još uvijek nije formiran Savjet ministara BiH, a na čijem čelu bi trebao da bude pripadnik srpskog naroda.

Sastanak se održavao u zgradi Predsjedništva BiH.