U jedinoj rekonstruisanoj golubarskoj poštanskoj stanici u Republici Srpskoj (u dvorištu Muzeja Hercegovine) održana je prva u nizu redovnih, edukativnih radionica za djecu školskog uzrasta pod nazivom "Golubarska pošta, stanica Trebinje".

golubarnik radionice trebinje.JPG

Radionica je bila kolažnog tipa, a u prvom dijelu polaznici su se upoznali sa istorijom prenošenja poruka od davnih dana pa do danas.

Nakon toga, uslijedio je praktičan dio gdje su učenici pisali kratke poruke koje su pernati poštari prenosili, zatim su pravili razglednice po uzoru na stare razglednice Trebinja iz vremena Austro-Ugarske, markice, pisali pisma, a na kraju radionice bio je i "Kviz znanja".

Muzej Hercegovine ovim radionicama otvara novo poglavlje iako su do sada vrata muzeja bila otvorena i publici mlađeg uzrasta.

Prema riječima kustosa, istoričara Tamare Rajković želja je da se svake subote do kraja školske godine u Muzeju Hercegovine organizuju radionice.

"Kroz radionice želimo da oživimo zgradu iz koje su se slale poruke, pisma, odvijala se komunikacija", rekla je Rajković.

Među dvadesetak polaznika bila je i osmogodišnja Lidija Šošo.

"Kroz dva sata igre i zabave naučila sam dosta o načinu prenošenja pošte kroz vijekove, a volim da crtam tako da sam i sama dala mali doprinos ovoj radionici", rekla je Lidija.

Organizator radionica je Muzej Hercegovine.

Golubarnik je starije zdanje od zgrade Muzeja Hercegovine i sve ukazuje da je već 1890. godine u Trebinju postojala Golubarska poštanska stanica - K.uK. Brieftauben Station.

Rekonstruisan je 2013. godine.

Naredne radionice biće različitih tematika i odnosiće na različite uzraste sa željom privlačenja mlađe populacije ovoj kulturnoj ustanovi.