Da pođemo na izvor, na izvorište žive riječi, na mjesto gdje rastu i stasavaju novi Dučići, na mjestu gdje „veliki Duka“ živi i kroz ime škole i svoje vječne stihove.

IMG_5825.JPG

Kao da je ova rečenica bila na ustima i u mislima hercegovačkih pjesnika koji su svoje stihove danas govorili učenicima Gimnazije Jovan Dučić.

„O Dučiću mnogo znamo, ali neke stvari su nejasne i nedorečene. One koje se odnose na njegove četiri rodne kuće, četiri godine rođenja, sahrane, testamenti... Jovan Dučić nije bio samo pjesnik, on je bio diplomata, prozni pisac, akademik... Sve ćemo to danas objašnjavati najmlađim a planiramo da, uskoro, postavimo i spomen ploču na kuću gdje je pjesnik rođen ali i na poseban način obilježimo staze djetinjstva Jovana Dučića“, kaže profesor Radoslav Milošević, pjesnik i predstavnik Književne zajednice „Jovan Dučić“.

Profesorica i pjesnik Olgica Cice ističe da mladi manje čitaju ali da ih dosta i dalje piše. „Mladi manje čitaju ali i dalje pišu. Mi ih u nastavnom radu prepoznajemo, pružamo im priliku a oni idu tim lijepim stazama pjesništva“, kaže Olgica Cice.

Jedan od tih mladih pjesnika je Duška Kisa, učenik četvrtog razreda Gimnazije Jovan Dučić, koja je zajedno sa svojim kolegama govorila vlastite stihove.

U programu su učestvovali  Ružica Komar, Olgica Cice, Nataša Stanić, Zdravka Babić, Sreten Vidaković, Milovan Rosić, Dobroslav Ćuk, Milan Ateljević, Radoslav Milošević, Momčilo Golijanin,  Šćepan Aleksić, Milenko Bukvić, Jovan Bratić i Miodrag Hrnjez – Ljumo.

Program u Gimnaziji je priređen povodom 25 godina postojanja i rada Udruženje književnika Republike Srpske i Podružnica Trebinje.

IMG_5823.JPG