Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je grad Trebinje spreman da primjeni dualnu politiku obrazovanja, čime će biti kreirane upisne politike u skladu sa potrebama tržišta u lokalnim zajednicama.

trivic curic.jpg

Trivićeva je, nakon sastanka sa zamjenikom gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurićem, istakla da će jedna od prvih primjena dualnog obrazovanja biti u ugostiteljskoj školi, koja će na taj način stvarati kvalitetne kadrove.

„Obrazovni sistem treba da sarađuje sa poslovnom zajednicom, jer onaj kadar koji ćemo proizvoditi u našim školama, jeste onaj koji treba da bude kreiran sa potrebama rada, kako bismo zaposlili buduće generacije“, navela je Trivićeva.

Ona je istakla da će se u narednom periodu raditi i na razvoju nastavnog plana i programa, ali i edukaciji nastavnika i učitelja.

Govoreći o kulturnim manifestacijama u Trebinju, Trivićeva je kazala da će resorno ministarstvo finansijski podržati „Dučićeve večeri poezije“, navodeći da brojni festivali u ovom gradu doprinose da ga posjete značajna imena kako domaće i regionalne, tako i svjetske kulturne scene.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić zahvalio se Trivićevoj na posjeti, navodeći da će manifestacija u čast pjesnika Jovana Dučića podrškom ministarstva dobiti na još većem značaju, ali i kvalitetu programa.

Ćurić je istakao da je sa Trivićevom razmjenio i iskustvo o projektima i događajima iz oblasti kulture koje rade ostale lokalne zajednice u Republici Srpskoj, ističući da je Trebinje grad od koga mnogi mogu i da nauče u toj oblasti.

On podsjetio da grad, osim redovnih stipendija, stipendira i deficitarna zanimanja, djecu koja školu pohađaju u područnim odjeljenjima, te nagrađajuje nauspješnije studente i đake.
Trivićeva je prethodno posjetila Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ i Gimnaziju „Jovan Dučić“.

Ona će posjetiti i područnu školu u selu Zgonjevo, gdje treba da se formira centar za talente, te Muzej Hercegovine.