Vlada Republike Srpske planira da uspostavi registar računa fizičkih lica s ciljem lakše identifikacije računa dužnika u poreskom i izvršnom postupku te drugim sudskim postupcima.

vlada-rs.jpg

Vlada RS danas je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu, kojim se predlažu dodatne norme u cilju olakšanja poslovanja privrednih subjekata i unapređenja sprovođenja postupka prinudne naplate potraživanja na novčanim sredstvima radi veće zaštite povjerilaca.

Iz Vlade navode da je uspostavljanje registra računa fizičkih lica, kao jedinstvene elektronske evidencije i centralne baze podataka o otvorenim novčanim računima fizičkih lica u bankama, predloženo u skladu sa međunarodnim standardima i Direktivama Evropske unije, radi brže i lakše identifikacije računa dužnika u poreskom i izvršnom postupku, kao i drugim sudskim postupcima.

„Nacrtom zakona je propisano kako i koji podaci se unose u registar računa fizičkih lica, a njima neće biti obuhvaćeni podaci o stanju i prometu po računima. Ovi podaci neće biti javno dostupni, a APIF, kao ovlašćeni subjekt koji uspostavlja i vodi registar dužan je da primjenjuje propise kojima se uređuje zaštita ličnih podataka, te da u ocjeni opravdanosti zahtjeva tražioca podataka za uvid u registar postupa u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku“, saopšteno je iz Vlade RS.

Utvrđene su i izmjene Zakona o porezu na dobit. Ministar finansija RS Zora Vidović rekla je da je ovim izmjenama predviđeno da poreska osnovica bude umanjena 100 odsto za ulaganja u opremu i postrojenja.

„Oni koji budu ulagali u opremu i postrojenja neće biti oporezovani“, kazala je Vidovićeva.

Takođe, u oporezive prihode ubuduće neće biti uključeni prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja, koji su u prethodnim poreskim periodima bili uključeni u poresku osnovicu, a nisu bili priznati kao rashod u poreskom bilansu.

Vlada je danas utvrdila i izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je produžen rok za usklađivanje broja zaposlenih u gradovima i opštinama zbog, kako navode, nemogućnosti jedinica lokalne samouprave da usklade broj zaposlenih u zakonom propisanom roku.

„Rok za usklađivanje broja zaposlenih produžen je do 30. juna 2021. godine“, navedeno je u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona  o društvima za osiguranje kojima je, između ostalog, predloženo da se dodatno unaprijedi korporativno upravljanje kroz podjelu odgovornosti funkcije direktora na najmanje dva izvršna direktora i licenciranje svih članova upravnog odbora, da se uvede odbor za reviziju, kao obavezan organ u društvu za osiguranje.

Predloženo je postepeno povećanje iznosa osnivačkog kapitala, povećanje zaštite osiguranika kroz izuzimanje od prinudne naplate sredstava koja služe za pokriće matematičkih rezervi, te preciziranje postupka vanredne uprave.