U Muzeju Hercegovine održan je koncert na gitari profesora Fakulteta muzičke umjetnosti iz Beograda Aleksandra Hadži Đorđevića. Ovo je četvrto gostovanje poznatog gitariste u gradu na jugu Republike Srpske.

aleksandar djordjevic koncert trebinje (1).JPG

Za vrijeme jednočasovnog programa publika je mogla da uživa u muzici kompozitora koji su živjeli u 17. vijeku pa do današnjih dana. Đorđević se trudi da na svojim koncertima program bude raznolik, popraćen hronološki i da cijeli repertoar gitare koji seže daleko u prošlost bude prezentovan publici.

Izvođene su kompozicije J.A. Logy "Ouverture", S.L. Weiss " Tombeau Sur La Mort De M. Compte De Logy ", J.K. Mertz " An Malvina" Unruhe ", " Romanze ", W.Walton " Five Bagatelles I Allegro, II Lento, III Alla Cubana , IV , V Con Slancio, Š. Rak " Homage to Francisco Tarrega " i I. Albeniz " Cordoba ".

Đorđević je odsvirao i kompoziciju svog profesora Šćepana Raka "Homage to Francisco Tarrega".

"Kad sviram kompozicije drugih autora moram se oslanjati na notni tekst, ali u ovom slučaju lično poznajem kompozitora, razgovarao sam sa njim o izvođenju kompozicije, izvorima i u nekim malim sitnicama promenio sam nešto", naveo je Đorđević.

Sebe nije zamišljao kao nekoga ko svira gitaru, ali od 15 godine je vidio da je gitara njegova budućnost.

aleksandar djordjevic koncert trebinje (2).JPG

Ovo je jedan od koncerata koji prethode američkoj turneji, koja će početi početkom marta.

Đorđević se školovao na Muzičkoj akademiji u Pragu u klasi profesora Šćepana Raka i Martina Mislivečeka. Dva dana, koliko boravi u našem gradu, radio je sa djecom sa odsjeka gitara u Muzičkoj školi.

Organizator koncerta je Muzička škola Trebinje u saradnji sa Muzejom Hercegovine.