Sjeverni magnetni pol Zemlje neprekidno se kreće i svake godine se pomjera oko 50 kilometara, o čemu informiše sve od Google mapa do američke vojske, ali ih i plaši, piše Biznis insajder.

Zemlja.jpg

Sjeverni magnetni pol Zemlje već dugo fascinira i pomalo plaši globalnu naučnu zajednicu. Ova tačka, koju ne treba povezivati sa geografskim sjeverom, ključna je za navigaciju brodova, aviona i podmornica. Tokom proteklih decenija, Sjeverni magnetni pol pomjerao se prema Nunavutu, Kanadi i, u posljednje vrijeme, sjeverno prema Sibiru.

"Kreće se otprilike 50 kilometrara godišnje", komentarisao je član Britanskog odbora za geološko istraživanje u Edinburgu.

"Nije se pomjerao mnogo između 1900. i 1980. godine, dok se posljednjih 40 godina prilično ubrzao", rekao je on.

Razlog zbog kojeg svi pomno prate Severni magnetni pol izuzetno je važan za evropsku i američku vojsku, s obzirom da od njega zavise skoro svi njihovi navigacioni sistemi.

Komercijalne aviokompanije, Google maps i GPS svakog smartfona takođe koriste ovaj model kojim navode korisnike i pomažu im pri pronalaženju odredišta.

Britanski odbor za geološko istraživanje i Državna administracija za okeane i atmosferu (NOAA) izdaju nadogradnju za Globalni magnetni model (skraćeno WMM, od World Magnetic Model) i time obezbjeđuju da GPS sistemi i kompasi i dalje pokazuju prema istim referentnim tačkama.

 

Sljedeća velika nadogradnja bila je predviđena za 2020. godinu, ali je Sjeverni magnetni pol imao druge planove - 2018. je, iz naučnicima nepoznatog razloga, počeo da se kreće brže. Šta god bilo uzrok, institucije kao što su američke vojne snage zatražile su brže ažuriranje, koje je izvršeno 4. februara ove godine.