Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su u Trebinju zastupljene dvije vrste privatnih inicijativa gdje je jednu od njih podržala lokalna vlast u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje i druga koja je svoj poslovni plan realizovala samostalno, što su pozitivni primjeri poslovanja.

cvijenovic oz pivara herc travel (2).jpg

Cvijanovićeva je, nakon razgovora sa vlasnicima turističke agencije „Herc travel“ Špirom Čečurom i kraft pivare „Oz“ Endruom Monfordom, istakla da su ova dva lokalna biznisa primjer da svako, ukoliko ima inicijativu, može uspješno da posluje i ostvaruje zacrtane ciljeve.

„One pokazuje da kada imate podršku i kad imate inicijativu i poslovni plan - možete da uspijete. Svaki posao na početku zahtjeva dosta napora, ali to se na kraju isplati“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je kazala da joj je drago što se jedan Amerikanac, nakon posjete Trebinju, odlučio da se u ovaj grad preseli i tu započne svoj biznis.

„Svaki put kada neko hoće da se bavi biznisom ima mogućnost, ako hoće, da dobije podršku, što znači da pokretači biznisa nisu prepuštenis sami sebi. Međutim, nekada je dovoljno da imate samo inicijativu“, istakla je Cvijanovićeva.

Vlasnik turističke agencije „Herc travel“ Špiro Čečur rekao je da je njegova vizija da se probije na evropsko tržište kako bi u Trebinje, a samim tim i u Republiku Srpsku, doveo inostrane turiste.

cvijenovic oz pivara herc travel (3).jpg

„Na nama je samo da radimo i istrajemo, a ideja je, sama po sebi, realna, pozitivna i ostvariva“, naveo je Čečur.

On je istakao da je podsticajna sredstva za otvaranje agencije dobio zahvaljujući peogramima podrške Gradske uprave i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Vlasnik kraft pivare „Oz“ Endru Monford rekao je da se odlučio da na području koje se tradicionalno smatra vinskim, napravi i njegovo tipično pivo.

cvijenovic oz pivara herc travel (1).jpg

„Pivo je odlično za osveježenje tokom ljeta. A što da ne, kao što je u vinu istina, tako je u pivu život“, rekao je Monford.

Cvijanovićeva je prethodno posjetila Dnevni centar za stara lica, koji djeluje pri trebinjskom Centru za socijalni rad.

Ona je istakla da je centar dobro organizovan i da su uslovi dobri, što je, kako je rekla, veoma važno s obzirom na to da se u njemu svakodnevno druži starija populacija.

„Oni predstavljaju mjesto gdje ljudi koji nemaju bližu rodbinu ili nemaju s kim da provedu vrijeme dođu na određene dnevne aktivnosti ili druženje“, navela je Cvijanovićeva.

cvijenovic oz pivara herc travel (4).jpg