Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Trebinju da će Vlada Srpske i u narednom periodu podržati sve aktivnosti Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, prvenstveno završetak Sabornog hrama u Mostaru i izgradnju duhovnog centra u selu Mrkonjići.

sastanak viskovic vladika dimitrije (1).jpg

Višković je, nakon sastanka sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem, istakao da Vlada Republike Srpske neće dozvoliti da se zaustave radovi na hramu u Mostaru, navodeći da Vlada Federacije BiH /FBiH/ i međunarodna zajednica nisu našli za shodno da pomognu obnovu ovog značajnog objekta Srpske pravoslavne crkve.

"Morao sam zajedno sa vladikom Dimitrijem da konstatujem da Vlada FBiH i cijeli međunarodni svijet, koji punim ustima priča o demokratiji, suživotu i jednakim pravima, ne računajući Španiju, nije pomogao izgradnju ove crkve", naveo je Višković.

On je rekao da će u razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije vidjeti da i ona pomogne završetak radova, ali i budući Savjet ministara i Vlada FBiH.

"Vidjećemo i da 'Šume Srpske' doniraju građu koja je neophodna da se hram završi", naveo je Višković.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije izrazio je zahvalnost premijeru Viškoviću zbog posjete Trebinju i Hercegovini, navodeći da je Vlada Republike Srpske uvijek imala razumijevanja za sve potrebe Eparhije na čijem je čelu.

sastanak viskovic vladika dimitrije (2).jpg

"Na nama je da radimo sa ljudima, prvenstveno sa mladim ljudima, koji su naš glavni resurs, da oni budu obrazovani, kulturni, da imaju i vjeru, ali da razvijaju i intelektualne sposobnosti", rekao je vladika Dimitrije.

On je poručio da će svi projekti u Eparhiji imati smisla samo ako bude imao ko da se u njima moli Bogu.

"Kao što će škole imati smisla ako u njima ima ko da uči. To su projekti za naše buduće generacije", istakao je vladika Dimitrije.

Posjetom vladici Dimitriju premijer Višković završio je dvodnevnu posjetu Trebinju.