Eparhija zahumsko–hercegovačka i primorska izdala je dva zlatnika povodom značajnog jubileja, 800 godina od njenog osnivanja.

zlatnici.jpg

Zlatnik je izradila slovenačka zlatara "Celje", a njegovu izradu pomogli su donatori, navodi se na zvaničnom sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

"Veći zlatnik je prečnika 38 milimetara i težine 34,55 grama, a manji je prečnika 27 milimetara i težine 17,28 grama. Zlatnici su izrađeni od najčistijeg i najkvalitetnijeg zlata", navode u Eparhiji.

Umjetničko rješenja zlatnika uradio je paroh dubrovački, otac Stevan Kovačević.

"Na prednjoj strani zlatnika nalazi se katedralni hram i natpis '800 godina Eparhije ZHiP 1219–2019.', a na drugoj strani je uže jezgro Starog grada Mostara sa Sabornom crkvom u plamenu i oštećenim Starim mostom sa natpisom 'Hram presvete Trojice 1873–1992.'".

Zlatnici su upakovani u originalnu ambalažu zlatarne "Celje" sa žigom zlatare i žigom eparhijskog jubileja.

Svaki zlatnik posjeduje certifikat i jednu malu knjižicu sa tekstom koji potpisuje episkop frankfurtski i cijele Njemačke Grigorije.

U ovoj godini Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska slavi 800 godina autokefalnosti srpske crkve, a ujedno i jubilej ustanovljenja ove eparhije od strane prvog arhiepiskopa žičkog Svetog Save.

Prije 800 godina, 1219. godine, osnovana je eparhija Humska sa sjedištem u Stonu na poluostrvu Pelješac u manastiru Presvete Bogorodice. Prvi episkop humski bio je Ilarion.