Intenzivne padavine u slivu rijeke Trebišnjice tokom dana uzrokovale su pojačane dotoke u akumulaciju Bileća i akumulaciju Trebinje, ali bojazni od plavljenja nema, potvrdio je izvršni direktor za upravljanje sistem Hidoelektrana na Trebišnjici /HET/  Aleksandar Vujić.

kisa-trebinje-meteoalarm.jpg

Vujić je istakao da je u Trebinju do 14.00 časova palo preko 70 litara po metru kvadratnom, u Gacku i Bileći po 26, što se, kako kaže, odrazilo u najvećoj mjeri na veliki međudotok u akumulaciju Trebinje od 200 metara kubnih u sekundi.

Zbog manjeg kapaciteta akumulacije i neraspoloživosti Hidroelektrane /HE/ Dubrovnik nakon havarije, prinuđeni smo pored angažovanja HET dva, da dodatno ispuštamo vodu na brani Gorica u granicama koje ne mogu dovesti do bilo kakvih problema prilikom proticanja kroz grad Trebinje“, istakao je Vujić.

Naglašava da se u narednim satima očekuje stabilizacija vremena, kada će se ispuštanje vode svesti na uobičajen nivo.

„Za velike dotoke u akumulaciju Bileća uslijed kiše i topljenja snijega, preostali dio akumulacionog prostora je sasvim dovoljan da prihvati očekivane pojačane dotoke za ovaj period godine“, naglasio je Vujić.