Brana "Grančarevo" hidroelektrane "Trebinje jedan" svakodnevno se putem mjerne opreme prati na 900 mjernih mjesta, sa kojih se nerijetko sagledava i do 10.000 različitih parametara, zbog čega se može ocijeniti da njena stabilnost nije ugrožena i da ispunjava sve uslove struke za bezbjedan rad u narednom višedecenijskom periodu, kažu za TrebinjeLive.info u Službi za osmatranje brana Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/.

he-trebinje-1-grancarevo.jpg

U ovoj službi ističu da se sama brana "Grančarevo" prati 24 časa i da njeno stanje već 50 godina ispunjava jasno definisane parametre koji su predviđeni za funkcionisanje HE "Trebinje jedan".

Prema njihovim riječima, brana hidroelektrane "Trebinje jedan" spada u red lučnih betonskih brana, koje su, po ocjeni stručnjaka, najbezbjednije u svijetu.

Govoreći o prslinama u betonu koje su primjećene na kruni brane "Grančarevo", u ovoj službi pojašnjavaju da su one uočene krajem 2017. godine, kada je postavljan novi sloj livenog asfalta, ali da one, po ocjeni profesora sa građevinskog fakulteta u Beogradu i Podgorici, ne mogu da ugroze samu branu.

"Odmah su izvršena geofizička ispitivanja tih pojava i određeni pravci njihovog pružanja. Eminentni profesori građevinskih fakulteta sagledali su prsline i rezultate osmatranja i na osnovu toga su dali svoje mišljenje - da je potrebno uraditi dodatne istražne radove prije bilo kakvih sanacionih radova, naglašavajući da uočene pojave ne mogu da ugroze stabilnost same brane", navode u ovoj službi.

Ovu pojavu, iako one ne predstavljaju opasnost po samu branu, sagledala su i dva stručna savjeta HET-a, koja su dala isto mišljenje kao i profesori sa građevinskih fakulteta.

"Odmah su preuzete sve neophodne radnje koje su predložili stručnjaci", navode u ovoj službi.

Na internetu se juče pojavila informacija, čiju su izvor navodna stručna lica iz HET-a, u kojoj se ističe da je brana "Grančarevo" hidroelektrane "Trebinje jedan" opasno popucala, što, kako kažu u nadležnoj službi, na sreću, nije činjenično stanje na terenu.

Hidroelektrana "Trebinje jedan" je prošle godine proslavila 50 godina uspješnog rada.

U pripremi projekta ove hidroelektrane, pored domaćih stručnjaka iz Jugoslavije, bili su angažovani i eksperti iz inostranstva i stručni timovi Ujedinjenih nacija.

Bio je ovo veliki ispit istraživačima, projektantima i graditeljima, a njihov uspjeh bio je još veći ako se zna da su projektovane postavke i predviđanja kasnije pokazali vrlo neznatna odstupanja.

Brana "Grančarevo" hidroelektrane "Trebinje jedan" je lučna brana dvostruke zakrivljenosti, sa perimetralnom fugom, građevinske visine 123 metra i dužine po kruni 439 metara. Njena debljina u dnu je 27 metara, a na vrhu 4,6 metra. Iskop temelja brane iznosi 230.000 metara kubnih, a zapremina ugrađenog betona u samu branu i pribranske objekte iznosi 500.000 metara kubnih.