Izvršni komitet SNSD-a predložio je strankama iz Republike Srpske u parlamentu BiH da formiraju čvrstu koaliciju za Srpsku i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH.

dodik petrovic cvijanovic.jpg

Izvršni komitet je odbacio i oštro osudio kvalifikacije iznesene u zaključcima Predsjedništva SDA, posebno one u kojima se navodi da se u Republici Srpskoj sprovodi aparthejd i diskriminacija, navedeno je u zaključcima Izvršnog komiteta SNSD-a koje danas novinarima u Banjaluci saopštio portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

U zaključcima je navedeno da je neprihvatljiv pritisak na Republiku Srpsku u vezi sa Akcionim planom za članstvo u NATO-u (MAP) i NATO integracijama, te se insistira na poštovanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Izvršni komitet SNSD-a osudio je svaku vrstu degradiranja i nepoštovanja navedene Rezolucije od predstavnika Republike Srpske.

Prema navodima iz zaključaka, Izvršni komitet SNSD-a smatra da najveću odgovornost za loše stanje u BiH snosi visoki predstavnik i organi međunarodne zajednice za provođenje mira koji su masovno krišili Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks 4.

“Izvršni komitet SNSD-a predlaže Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske da, kao potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, podnesu inicijativu za ukidanje ovog aneksa kod ostalih potpisnica sporazuma - Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i zajedničkih organa BiH kako bi tim načinom prestala sa radom institucija visokog predstavnika”, rekao je Kovačević.

On je dodao da SNSD neće podržati bilo kakvu političku ili teritorijalnu reorganizaciju BiH koja bi zadirala u postojeći ustavni status Srpske.

Izvršni komitet je podsjetio u zaključcima da SNSD ostaje opredijeljen za evropske integracije s tim da zbog evropskog puta BiH nije spreman da žrtvuje institucionalne i državne interese Republike Srpske.