Porodica Anđelić iz sela Gornje Vrbno u Trebinju jedna je od najpoznatijih proizvođača meda u našem gradu, sa tradicijom od 70 godina, zbog čega i ne čudi što za njihovim medom uvijek vlada veća potražnja od količine koju mogu da ponude kupcima.

pcelinjak andjelic trebinje med (1).jpg

Plečar Slobodan Anđelić kaže u razgovoru za TrebinjeLive.info da ima oko 300 pčelinjih društava, i da od proizvodnje meda i sličnih proizvoda hrani cijelo domaćinstvo, zbog čega je svakodnevno u pčelinjaku u rodnom selu.

„Od pčelarstva se može veoma lijepo živjeti, ali treba dosta rada i odricanja. Svakodnevno idem u pčelinjak i to mi predstavlja uživanje, lijepo mi je među pčelama, a još sam ponosniji kada mi kupac dođe ponovo, kupi med i kaže da ga je preporučio prijateljima i poznanicima“, priča Anđelić.

Iako je u Gornjem Vrbnu, tokom naše posjete padao snijeg, zbog čega su i košnice bile pod bijelim prekrivačem, Slobodan nam govori da je, ipak, morao da ode u pčelinjak, jer je navikao da se sa pčelama druži u različitim vremenskim uslovima.

Njegov pčelinjak nedavno je posjetila i nadležna republička inspekcija. Uzeli su uzorke i poslali ih na analizu, čiji su rezultati više nego odlični i potvrđuju da su Trebinje i Hercegovina podneblje koje daje najbolji med ne samo u Republici Srpskoj i BiH, već i u regionu.

IMG_20190128_19872.jpg

„Prvo su uzorke poslali u Banjaluku, ali pošto kod nas nema referentne laboratorije, poslali su ih na Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Beograd. Oni su radili analize na pesticide, teške metale i antibiotike. Rezultati su odlični i zato sam najviše radostan i ponosan na sve ono što radim zajedno sa svojom porodicom“, naglasio je Slobodan.

pcelinjak andjelic trebinje med (3).jpg

Za 2018. godinu Slobodan kaže da je bila više nego dobra, za razliku do prethodne dvije, kada su i pčele jedva uspjele za sebe da proizvedu meda.

„Prošle godine smo izvrcali od 20 do 25 kilograma po pčelinjem društvu. To je odlična godina, i daj Bože da takva bude svaka“, priča Slobodan.

U pčelinjak redovno odlazi i njegov osamdesetdevetogodišnji otac Vlado, koji je prije skoro 70 godina počeo da se bavi pčelarstvom, koje je uspješno prenio na sina Slobodana koji danas vlada za jednog od najboljih trebinjskih pčelara.

Ipak, Slobodan nam govori da je u pčelarstvu sve očigledniji jedan problem, koji poprima sve veće razmjere - patvoreni ili lažni med, koji obični kupci sve teže mogu da prepoznaju, jer su „prevaranti“ usavršili način proizvodnje, a kupci nisu ni svjesni koliko otrova unose u organizam, pa čak i onih čestica koje se smatraju kancerogenim.

slobodan-andjelic-pcelar.jpg

„Oni prodavaju med čak i na trebinjskoj pijaci, u pojedinim super marketima. Inspekcija je to utvrdila. Međutim, sankcije su izostale, lažni med je i dalje prisutan na tržištu i to po znatno nižim cijenama od prirodnog meda“, priča nam Slobodan.

Zato, kaže Slobodan, kupcima od srca savjetuje da med isključivo kupuju kod provjerenih proizvođača i po mogućnosti na kućnom pragu. To je, dodaje, najsigurnije da će kupiti ono što su platili – prirodan med vrhunskog kvaliteta.

A vrhunski med iz Trebinja i Hercegovine prepoznatljiv je širom regiona. Ipak, najveći broj kupaca proizvoda iz pčelinjaka porodice Anđelić su domaći kupci, koji najbolje znaju gdje treba da kupe med, ali i druge pčelinje proizvode.

Slobodan nam kaže da je i među rijetkim pčelarima koji se u Hercegovini bavi i proizvodnjom matica, a prodaje i pčelinja društva, te proizvodi propolis, matičnu mliječ, vosak, liker od meda.

„Na našem podneblju su odlične paše kada to godina da. Kod nas preovladavaju kadulja, vrijesak, zanovijet, livada i drača. Med ne može da ne valja“, kategoričan je Slobodan.

pcelinjak andjelic trebinje med (2).jpg

MED TREBA UZIMATI KAO HRANU

Med je i te kako ljekovit. Kod nas ljudi počinju da uzimaju med tek kada kažu da su bolesni, prehlađeni, gripozni.

„A med treba da se uzima kao preventiva, svaki dan kao hrana, jer ima mnogo minerala. Mi nerijetko imamo naviku da ga kupimo samo kad smo bolesni“, kaže Anđelić.

KILOGRAM MEDA 18 KM

Kilogram meda je 18 KM, a med iz pčelinjaka porodice Anđelić možete da kupite na kućnom pragu u naselju Rastoci, ili, pak, da posjetite selo Gornje Vrbno i tako vidite jedan prelijep krajolik i med kupite na mjestu gdje on, zapravo, nastaje vrijednim radom pčela i porodice Anđelić.

pcelinjak andjelic trebinje med (4).jpg