Zaslužnim prosvjetnim radnicima iz Trebinja večeras su na svečanoj Svetosavskoj akademiji dodijeljene svetosavske nagrade, čime su odati pažnja i poštovanje prema ljudima koji su svoj radni vijek proveli u obrazovanju i na put izveli veliki broj naših sugrađana.

svetosavska akademija trebinje 2019 (2).jpg

Nagrade je uručio zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić i to: posthumno doktoru tehničkih nauka Jovanu Dutini - supruzi Gordani, posthumno profesoru i direktoru Gimnazije „Jovan Dučić“ Milenku Miliniću - bratiću Milanu, profesoru i direktoru Centra srednjih škola Ristu Šigudu, profesoru matematike i fizike u Srednjoj tehničkoj školi Milošu Kažoviću i nastavniku solfeđa i klavira i direktoru Osnovne muzičke škole Stojanki Gudelj.

Zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić je istakao da je Sveti Sava zaslužan za pravoslavlje, koje kroz vijekove ostalo najsigurnija luka srpskog naroda, trajno pribježište i inspiracija kako da sazrijevamo i rastemo kao narod i da dostojni svog imena budemo među drugim narodima.

On je istakao i da je Sveti Sava bio taj koji je naučio srpski narod da je uzaludno da širi krila ukoliko se ne podigne u duhu, te kako da svoje misli okrene Bogu i dušu ispuni milosrđen.

svetosavska akademija trebinje 2019 (3).jpg

Govoreći o velikom jubileju - osam vijekova od osnivanja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, Ćurić je naglasio da će grad Trebinje dati punu podršku njegovom oblježavanju.

"Moramo da razmišljamo o tome šta su nam ova godišta i ti vijekovi donijeli i šta je ono čega moramo da se držimo kao amaneta. Osnivanjem ove eparhije učvršćeno je pravoslavlje na našem području, a pokazaće se i da je to bilo sudbinsko za cijelu našu istoriju zapadno od Drine", naveo je Ćurić.

Prema njegovim riječima, Sveti Sava je srpskom rodu podario i odgovore koji nadilaze vrijeme i to kroz duhovne tekstove i pouke.

"Oni nam govore - nikad oštricom sablje i snagom zla, nego ljubavlju prema Bogu i svakoj njegovoj tvorevini. U toj ljubavi nema nijednog pitanja, ali su tu svi odgovori", naglasio je Ćurić.

svetosavska akademija trebinje 2019 (4).jpg

Otac Nikola Janković je u tradicionalnoj besjedi istakao da za Svetog Savu crkva postoji samo radi jednog cilja - ostvarenje trajnog i nerazorivog jedinstva, stvorene i nestvorene prirode, pobjede vaskrslog Gospoda Isusa Hrista, ali i svih nas u njemu kroz konačan trijumf života nad smrću.

"Sve je kod njega bilo utemeljeno na apostolskom-svetootačkom predanju, na živom liturgijskom Hristu. Gledajući probleme koji ugrožavaju crkveno jedinstvo, vidimo da je Savino traženje i dobijanje arhiepiskopskog dostojanstva za našu crkvu bilo upravo put čuvanja jedinstva svete crkve Hristove", naveo je Janković.

svetosavska akademija trebinje 2019 (7).jpg

On je podsjetio da su od prvog humskog episkopa žičke autokefalne arhiepiskopije Ilariona pa do današnjeg episkopa Dimitrija u ovoj eparhiji služila 72 episkopa - od Stona i jadrana, preko Mostara i Žitomislića do Trebinja i Tvrdoša.

"Od 1219. godine, istorija ove zemlje i njenih ljudi je u znaku krsta, stradanja i vaskrsenja", naveo je Janković, dodajući da je, iako je Sveti Sava živio u 12. vijeku, najviše postradao u 20. vijeku, kada su njegovu ikonu u školama zamijenile fotografije Josipa Broza Tita.

Janković je rekao da je baš zato danas Sveti Sava veći nego ikad prije - savremenik i sapatnih svih naraštaja, prešavši put od vračarske lomače do gasnih komora, preko jama i stratišta do masovnih grobnica.

"Sveti Sava je našem narodu dao najpouzdaniju vrijednosnu orijentaciju - oko Hristove iskupiteljske crkve, crkvenog oltara, odakle ishodi suština svetosavlja i srž pravoslavne vjere. To daje hrišćanski karakter našoj istoriji", rekao je Janković.

U okviru svečane akademije priređen je bogat kulturno-umjetnički program.

svetosavska akademija trebinje 2019 (1).jpg

Organizatori Svetosavske akademije su grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.

Svetosavske svečanosti biće nastavljene sutra od 11.30 časova – lomljenjem slavskog kolača i prigodnim kulturno-umjetničkim programom trebinjske škole obilježiće svoju krsnu slavu, a domaćin ovogodišnje proslave Muzička škola Trebinje.

svetosavska akademija trebinje 2019 (6).jpg