Na sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima političkih partija iz Republike Srpske usvojena je zajednička izjava u kojoj se navodi da Srpska upozorava da je podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH radi ocjene ustavnosti imena Republike Srpske u potpunosti antisrpsko, antiustavno i antidejtonsko djelovanje.

republika srpska.jpg

U izjavi se navodi da to djelovanje predstavlja direktan udar na integritet i suverenitet BiH od uspostavljanja Dejtonskog sporazuma. 

"Opšti okvirni sporazum za mir u BiH potvrđuje ime Republike Srpske. To je jasno naznačeno u članu jedan, stav tri Ustava BiH kojim je definisano da se BiH sastoji od Republike Srpske i Federacije BiH", rekao je novinarima Dodik nakon sastanka u Banjaluci, koji je održan povodom najave apelacije SDA o imenu Republike Srpske. 

On je istakao da je Republika Srpska potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma bez kojih ne bi bilo današnje BiH. 

"Ukoliko inicijativa bude podnesena Ustavnom sudu BiH, a Ustavni sud je uzme u razmatranje, smatrat ćemo to kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i zatražiti održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj ćemo donijeti odluku o statusu RS i prisustvu predstavnika u institucijama na nivou BiH. Pozivamo države garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da spriječe ove aktivnosti i posljedice po teško uspostavljen mir", rekao je Dodik.

Poručio je kako će zaštiti ime Republike Srpske i da neće dozvoliti da se njena lična karta skrnavi na ovaj način. Naglasio je kako je zadovoljan jedinstvom svih političkih stranaka u RS-u koje su donijele ovaj zajednički zaključak na današnjem sastanku.

"Siguran sam da je jedinstvenost djelovanje svih političkih partija iz Republike Srpske, bez obzira jesu li vlast ili opozicija, svakako najbolji odgovor na bilo koji atak na RS. Očekujem da ćemo to jedinstvo manifestovati u raznim pitanjima na nivou BiH i u tom pogledu očekujem da ćemo razgovarati i na političkom i drugom nivou o mjerama u najboljem interesu za Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

Dodao je kako FBiH krši konstitutivnost naroda podsjetivši kako u Domu naroda Klub Srba nikada nije popunjen, za razliku od Vijeća naroda Republike Srpske u kojem postoji Klub Bošnjaka.

"Vidimo nervozu, ovo je pokušaj da se skrene pažnja te stranke (SDA, op.a.) sa nemogućnosti uspostavljanja ili održavanja vlasti na nivou FBiH i prebacivanja problema na Republiku Srpsku", zaključio je Dodik.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, je rekao da su se svi saglasili oko najbitnijih stvari uprkos političkih razlika koje postoje među strankama.

Dodao je da upozoravaju da je ugrožena ustavna pozicija RS i Dejtonski sporazum na koji su garanciju dale međunarodne sile.

Branislav Borenović, predjednik PDP-a, je rekao da je SDA djelovala antidejtonski i antiustavno i podsjetio da su oni nakon razgovora s SNSD-om i izjave da su spremni da spuste tenzije umjesto toga zapalili vatru.

Dodao je da su stranke koje su izašle sa ovim zaključkom spremne da djeluju, a da PDP smatra da dok god imaju ovakve stavove, sa SDA ne treba da se razgovara.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednici DNS-a Marko Pavić, Socijalističke partije Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP-a Dragan Čavić, PDP-a Branislav Borenović, SDS-a Vukota Govedarica, potpredsjednici SNSD-a Nebojša Radmanović i Demosa Spomenka Stevanović, kao i Obren Petrović i Boris Jerinić. 

ZAJEDNIČKA IZJAVA

Lideri svih srpskih parlamentarnih stranaka u BiH poručili su da će, ukoliko apelacija SDA o preispitivanju naziva Republika Srpska bude podnesena, a Ustavni sud BiH prihvati da je razmatra, to smatrati flagrantnim kršenjem Dejtonskog sporazuma i zatražiti održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Srpske na kojoj će donijeti odluku o budućem statusu Republike i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

U zajedničkoj izjavi, koja je usvojena na današnjem sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima institucija Republike Srpske, predstavnika Republike na nivou zajedničkih institucija BiH i predstavnika parlamentarnih političkih stranaka iz Srpske povodom najavljene apelacije o nazivu Republike Srpske, podsjeća se da je sam Opšti okvirni sporazum za mir u BiH potvrdio ime Republike Srpske, što je jasno naznačeno i u članu 1 tačka 3 Ustava BiH, kojim je definisano da se BiH sastoji od dva entiteta: Federacije BiH i Republike Srpske. 

Republika Srpska, dodaje se u zajedničkoj izjavi, potpisnik je svih 11 Aneksa Dejtonskog sporazuma, bez kojih ne bi bilo današnje BiH. 

"Iako pravila Ustavnog suda ne dopuštaju ovakvu vrstu apelacije, i iako je Republika Srpska ustavna kategorija, te Ustavni sud o tome ne bi trebalo ni raspravljati, zbog ranijih odluka Ustavnog suda BiH, koji je prilikom njihovog donošenja pokazao da se ne rukovodi Ustavom i pravom već politikom, izražavamo potpuno nepovjerenje prema ovakvom Ustavnom sudu BiH", istakli su učesnici današnjeg sastanka u zajedničkoj izjavi. 

Ukoliko apelacija bude podnesena, navodi se u izjavi, a Ustavni sud prihvati da je uzme u razmatranje, to će se smatrati flagrantnim kršenjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, te će biti zatraženo održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti donesena odluka o budućem statusu Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH. 

"Sve aktivnosti Republike Srpske i njenih predstavnika u BiH zavisiće isključivo od eventualnih antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti usmjerenih protiv Republike Srpske, te stoga pozivamo države garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da preduzmu mjere protiv ovakvih aktivnosti i time spriječe ozbiljne posljedice po teško uspostavljeni mir i stabilnost u BiH", poručili su učesnici današnjeg sastanka koji je održan u Banjaluci. 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović zbog službenog puta u Austriji nije mogla da prisustvuje današnjem sastanku, ali je dala podršku zajedničkoj izjavi.