Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u 2018. godini izdali 1.549 prekršajnih naloga zbog nepravilnosti u prometu putem fiskalnih kasa, a ukupan iznos kazne je 1.109.750 KM.

poreska-kampanja-1.jpg

Iz Poreske uprave je saopšteno da je u tom periodu za 517 poreskih obveznika izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa. 

Zbog neizdavanja fiskalnih računa u 2018. godini privremeno je zatvoreno 118 objekata u na teritoriji koju pokriva Područni centar Poreske uprave u Banjaluci, 82 objekta na teritoriji koji pokriva Područni centar Istočno Sarajevo, na području Doboja 79, Bijeljine 78, Prijedora 63, Zvornik 60, a na teritoriji Područnog centra Trebinje 37 objekata. 

U saopštenju se podsjeća da je Poreska uprava Srpske i u toku 2018. godine u dva navrata sprovela promotivnu medijsku kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi" u većem broju elektronskih i štampanih medija u Srpskoj, a čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske. 

"Tada je pored preventivnog djelovanja putem promotivnih video-spotova, radio-džinglove, edukativne tekstove i poruke u štampanim i elektronskim medijima u okviru ove kampanje bio i pojačan rad inspektora Poreske uprave na terenu", dodaju iz Poreske uprave. 

Kontrolisani su, kako se navodi, poslovni subjekti u izvršavanju ove zakonske obaveze s ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je riječ o obavezi izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge. 

Inspektori Poreske uprave Srpske će, ističe se, kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa kontinuirano obavljati i u ovoj godini. 

"S ciljem preventivnog djelovanja, a što je i smisao kampanje `Korak preduzmi, račun uzmi`, važno je promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa", navodi se u saopštenju. 

Iz Poreske uprave napominju da bez fiskalnog računa kupac ne može reklamirati robu, niti dobiti povrat novca. 

"Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje", naglašava se u saopštenju. 

Iz Poreske uprave Srpske ističu da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa. 

U saopštenju se navodi da neizdavanje fiskalnih računa pokazuje da je poslovanje poreskih obveznika nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza, te naglašava da su nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga. 

Poreska uprava poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem imejl adrese ili na telefone Uprave.